Helyi közélet

2015.07.30. 17:33

„A lelki után jöhet majd a fizikai építkezés”

Miskolc - Elindulhat az építése az Avas-déli református templom és gyülekezeti háznak.

Miskolc - Elindulhat az építése az Avas-déli református templom és gyülekezeti háznak.

„Nem rejthető el a hegyen épült város. A lámpást sem azért gyújtják meg, hogy a véka alá, hanem hogy a lámpatartóra tegyék, és akkor világít mindenkinek a házban.” Máté evangéliumának ötödik fejezetéből való az idézet, amelyet beszélgetésünk során megemlít Komáromi Gyula, az Avas-Dél Lakótelepi Református Missziói Egyházközség építkezésért felelős presbitere. Afelől érdeklődtünk ugyanis, mi a helyzet a tervezett építkezéssel, amelyről 2012 decembere óta nem lehetett hallani – akkor kapta meg az egyházközség a Középszer 2–12. mögötti, a Szemere szakközépiskola melletti területet a várostól tartós használatra, 99 évre.

Erősödik a gyülekezet

Ahogy Komáromi Gyula mondja: az első a lelki templom építése, hiszen nincsen szomorúbb, mint egy üresen álló épület, különösen templom. „A jó Isten pedig nagyon szépen építi ezt a lelki templomot, amelyhez egyre többen vállalják fel a lelki téglákat és habarcsot. Ennek bizonyítéka, hogy egyre erősödik a gyülekezet, pünkösdkor több mint 250-en voltunk, nagyon sok gyerek és családok, 19 gyermek és felnőtt konfirmált” – mondja a presbiter.

Persze az eltelt majd’ három év alatt a fizikai megvalósítás érdekében is megtették a szükséges lépéseket, hiszen a terület átadása után az építési engedély beszerzése volt a következő feladat.

Minimalista formák

A tervezők (az Európa Nostra díjas Zeneakadémia felújítás tervezői), Pazár Béla és Magyari Éva kész elképzeléseket kapott, hiszen a gyülekezet pontosan tudja, hogy milyen tereket és mire akar használni, ahogy az is adott, hogy hány ember befogadására van szükség. A letisztult, minimalista formákat idéző épületben nincsenek fölösleges terek, itt mindennek funkciója lesz. Az építési engedélyt már megkapták, a kiviteli terv majdnem teljesen készen van, a költségvetés elkészítése van még hátra, ami alapján előkészíthetik a közvetlen kivitelezést. Ennek persze fontos része, hogy a megfelelő forrást biztosítani tudják. Ezt gyülekezeti adakozásból, egyházkerületi támogatásból, belföldi és külföldi hozzájárulásokból tervezik előteremteni. Komáromi Gyula hangsúlyozza, csak akkor szeretnék elkezdeni a kivitelezést, ha megfelelő anyagi forrás van arra, hogy műszakilag rendben be tudják fejezni az épületet.

Főépület és torony

„Az Avason építkezni mindig kockázatos. Az alapozást, a felszíni vízelvezetést kiemelt figyelemmel kell elkészíteni. Felkészültünk arra, hogy ebben az évben, vagy a jövő év elején el lehessen kezdeni az építkezést” – teszi hozzá.

Az épület egyébként egy főépületből és egy toronyból áll majd, összesen közel ezer négyzetméteren, nagy külső terekkel. A főépület alagsorában elsősorban táborozáshoz, illetve nem egyházi programokhoz biztosítanak teret. A földszinten lesz a templomi rész, 210 ülőhellyel, ám két szomszédos kisterem „hozzá­nyitható” a templomi részhez, így akár 340-en is le tudnak ülni egy istentiszteleten. Az emeleten a karzati rész mellett kiszolgálóhelyiségek, lelkészlakás és vendégszoba kap helyet majd. Így kívánják szolgálni az elsősorban az Avason élők igényeit a kapott feladatuk szerint – teszi hozzá a presbiter.

ÉM-HI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában