Helyi közélet

2015.04.01. 19:29

Az energia ellátásba a szélerőmű is bedolgozott

Bükkaranyos - A szélerőmű rendszerére kapcsolt villanyautó gyorstöltő berendezés műszaki főpróbáját sikeresen tartották meg Bükkaranyos határában március 31-én.

Bükkaranyos - A szélerőmű rendszerére kapcsolt villanyautó gyorstöltő berendezés műszaki főpróbáját sikeresen tartották meg Bükkaranyos határában március 31-én.

Alig több mint egy óra alatt „fújta tele” a szél a Tesla Model S villanyautó akkumulátorát az egyenáramú CHAdeMO rendszerű csatlakozón keresztül.

„A Bükkaranyos központú, 42 települést csoportosító Bükk – Térségi LEADER (korábban BÜKK – MAK LEADER) vidékfejlesztési közösség most új, hazai rekordot állíthatott fel” – mondta tréfásan Sebestyén István, a Magyar Villanyautó Klub főtitkára, aki a Magyar Rekord Egyesület elnöke is. Egy Tesla autó egy 225 kW maximális teljesítményű hálózatra csatlakozott szélerőmű rendszerből vette fel az útja folytatásához szükséges mintegy 60 kWh villamos energiát.

A Tesla rácsatlakozott az ABB gyorstöltőre, a töltőt és a járművet a gyártó hollandiai központja az interneten keresztül távelérésben azonosította, majd a jelenlévő műszaki csapat elvégezte az utolsó ellenőrzéseket és elindulhatott az első gyorstöltés, amelynek villamos energia ellátásába – először hazánkban – egy szélerőmű rendszere is bedolgozott. Dr. Nagy József Ph.D. a LEADER Egyesület elnöke, a Debreceni Egyetem Kihelyezett Tanszékének, valamint az MTA Energiatudományi Központ Kihelyezett Laboratóriumának a vezetője szerint „Ezzel egy nagy álmunk valósult meg, hiszen vidéken, külterületen, megújuló energiaforrás hasznosításával, gyorsan, káros anyag kibocsájtás nélkül tudjuk kiszolgálni azokat, akik szennyezéstől mentesen, a belső égésű gépkocsikhoz képest ötöd-heted áron akarják üzemeltetni elektromos személy-, és tehergépjárműveiket, autóbuszukat."

Április 29-én lesz Bükkaranyos határában a szélerőműre kapcsolt gyorstöltő állomás ünnepélyes átadása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában