Helyi közélet

2014.11.06. 11:29

Miskolcról hárman a top százban

Miskolc - Megvan a hazai középiskolák rangsora: mit számolnak bele és mit nem?

Miskolc - Megvan a hazai középiskolák rangsora: mit számolnak bele és mit nem?Csakúgy, mint tavaly a Herman Ottó Gimnázium, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, valamint a Földes Ferenc Gimnázium is szerepel a legjobb magyar középiskolák százas rangsorában. A listát a HVG ma hozza nyilvánosságra, de lapunknak elárulták, hogy a három miskolci intézmény benne van a top százban. Igaz, tavaly­hoz képest mindhárom hátrébb került a listán. A Herman tavaly a 36-ik helyet foglalta el, az idén a 43-ik, a jezsuita gimnázium 52-ik volt, most 65-ik, míg a Földes a 62-ik helyről a 76.-ra került.

„Nem a csökkenést kell nézni, hanem büszkének kell lenni arra, hogy a legjobb száz között szerepelhetünk” – ezt Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója mondta az Észak-Magyarországnak. Hozzátéve, hogy a HVG által megjelentetett listából nem derül ki, hogy a statisztikánál milyen eredményeket súlyoztak.

Azt gondolom, ebben a rangsorban nüansznyi különbségek vannak az iskolák között, néhány tized százalékos eltéréssel 10-15 helyezést is léphetünk előre, vagy hátra” – vélekedett. Példaként említette, hogy az idén kevesebbszer kaptak díjat tanulmányi versenyeken, de ott voltak a döntőben, a legjobbak között. Az igazgató azt is elmondta: az iskola vállalt egy olyan szerepet, amely ronthatja a helyezésüket. „Az Arany János Tehetséggondozó Programban hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekeket juttatunk el az érettségiig. Az ő eredményeik egy kicsit rosszabbak, de ez is a statisztikánk része” – fogalmazott.

Nem számolták bele

„A helyezésnek nem örülünk, de annak igen, hogy megyénkben, Miskolcon mi értük el a legjobb eredményt” – ezt Dudás Imre, a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese mondta. Kiemelve azt, hogy három évvel ezelőtt még a top tízben voltak a hazai középiskolák versenyében, és szerinte semmi nem indokolja, hogy azóta ennyit változott a helyezésük. Igaz, azt a listát nem a HVG adta ki, hanem Neuwirth Gábor oktatáskutató készítette.

A top tízből való kikerülés egyik oka lehet az is, amire Dudás Imre hívta fel a figyelmünket: „A tavalyi lista készítésénél a felvételi eredményekbe nem számították bele a Miskolci Egyetemre felvételt nyert diákjainkat, azzal indokolták, csak a legjobb egyetemeket vették figyelembe. Nekünk azonban volt közel ötven tanulónk, akik Miskolcra nyertek felvételt, ráadásul kiemelkedően magas, 450 ponttal. Ők a statisztikában meg sem jelentek. Emiatt tavaly észrevétellel éltünk. Azt nem tudom, az idén hogyan számoltak, mi javasoltuk, hogy a felvett gyerekek átlagpontszámát kellene figyelembe venniük” – sorolta.

Toronymagas

„Pozitív eredmény, hogy az első százban vagyunk” – értékelte a rangsorban elért eredményt Holczinger Ferenc, a Jezsuita gimnázium igazgatója. Azt azonban ő is elmondta, hogy apró eredménybeli különbségek miatt akár több tízet is változhat egy-egy intézmény listában elfoglalt helye. „Vannak évek, amikor picivel rosszabbak az eredmények, vagy éppen a kompetenciafelmérések sikerülnek rosszabbul. Persze ez saját magunkhoz képest számít gyengébbnek, az átlaghoz képest toronymagasan jobbak” – fogalmazott.

ÉM-NSZR

Az idén beleszámít

A számításnál valóban nem vették figyelembe tavaly a Miskolci Egyetemre felvételt nyert diákokat? – kérdeztük a HVG-től. „A tavalyi és az idei felvételi sorrend is a HVG Diploma kiadványának karonkénti hallgatói rangsora alapján készült, tavaly valóban az volt a szempont, hogy az első 30 karra bejutottak arányát néztük, így Miskolc kiesett. Idén is ugyanazt a HVG Diploma rangsort használtuk kiindulópontként, de más a szempont… Mindenesetre most minden egyetemi és főiskolai kar eredménye beleszámít, de az is szempont, hogy a HVG Diploma kiadványban hányadik helyezést ért el az a kar” – válaszolták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában