Helyi közélet

2014.10.17. 16:19

Újabb bűnmegelőzési szabadegyetemi képzés indult Miskolcon

Miskolc - A négy alkalomból álló előadássorozat neves előadók tolmácsolásában az „Erőszak – bűnözés - bűnmegelőzés” témáját járja körbe.

Miskolc - A négy alkalomból álló előadássorozat neves előadók tolmácsolásában az „Erőszak – bűnözés - bűnmegelőzés” témáját járja körbe.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, a Miskolci Egyetem, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, valamint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata több éves szakmai együttműködésük folytatásaként újabb bűnmegelőzési szabadegyetemi képzést indított útjára 2014. október 15-én.

A program támogatója a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, a képzés fővédnöke Dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke.

A megnyitót és az első nap előadásait is immár hagyományosan a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központjának Miskolc termében tartották. A telt házas előadóteremben a rendezvényt Dudás Péter r. alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője, Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese, Társi József, a megyei kormányhivatal kabinetvezetője, valamint Miskolc Megyei Jogú Város képviseletében Pfiegler Péter nyitották meg. A megnyitó ünnepségen részt vett dr. Korondán Katalin, a megyei polgárőr szövetség alelnöke is.

A nyitónapi előadások témája egyrészt az iskolai erőszakkal kapcsolatban előforduló magatartásminták áttekintése volt, melyet Dr. Figula Erika Ph.D, pedagógiai szakpszichológus, a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola intézetigazgató főiskolai tanára tartott a résztvevőknek, majd az iskolai erőszak és a tudatmódosító szerek kölcsönhatásait Dr. Zacher Gábor Ph.D. osztályvezető főorvos, toxikológus, c. egyetemi docens, igazságügyi szakértő tolmácsolásában ismerhették meg a szabadegyetemi képzés hallgatói.

A program során a témaválasztással a bűnmegelőzési szakemberek azon erőszakos bűncselekmények megelőzésének lehetőségeit törekszenek előtérbe helyezni, melyek többek között az iskolai közösségekben, családon belül történnek, illetve összefüggésben vannak a tudatmódosító szerek használatával. Az előadások kitérnek az erőszakos bűnözés volumenére, okaira, kezelésének lehetőségeire.

A képzés szervezői a prevenció területén elsődleges szakmai küldetésüknek tekintetik, hogy közvetítő minőségben szerepet vállaljanak a rendvédelmi szervek, valamint a felnőttoktatási intézmények hallgatói, az észak-magyarországi régió intézményei, hatóságai, munkatársai, civil és egyházak segítői és minden érdeklődő állampolgár között. A „híd” funkció betöltésének eredményeit elsősorban a felnőttképzésben alkalmazható módszerek, eszközök alkalmazása biztosítja.

Az előadássorozat soron következő programjai:

II. Erőszak a családban – 2014 .október 29.

a.) A „családon belüli erőszak” pszichés jegyek a gyermekrajzokban

Előadó: Szögedi Dalma klinikai szakpszichológus, Széchenyi Általános Iskola, Miskolc.

b.) Családon belüli erőszak és a gyermekbántalmazás következményei

Előadó: Prof. Dr. Keller Éva egyetemi tanár, igazgató, Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet.

III. Erőszak a bűnözésben - 2014. november 12.

a.) Az erőszakos bűnözés volumene és tendenciái

Előadó: Dr. Bilkei Pál kriminálpszichológus,

b.) Az erőszakos bűncselekmények sértettjei, az áldozatok fogalmának különböző dimenziói

Előadó: Csemáné Dr. Váradi Erika egyetemi docens, Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar.

IV. Az erőszak és kezelése - 2014. november 26.

a.) Az erőszak – okok és kezelési lehetősége, kriminológiai módszertani kérdések

Előadó: Dr. Gyurkó Szilvia UNICEF gyermekjogi igazgató, OKRI

b.) Az erőszak megjelenése a bírói szakban. Erőszak a büntetőügyekben és megnyilvánulása a tárgyalások során.

Előadó: Dr. Gyurán Ildikó törvényszéki titkár, Miskolci Törvényszék.

c.) A kurzus előadásainak anyagából teszt kitöltése

Felelős: Rutkai Balázs ügyvivő szakértő.

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában