Helyi közélet

2014.07.02. 11:07

Üresen maradt a gyerekek tányérja

Fulókércs - Fulókércsen hiába lakik sok szegény család, egy gyerek sem kap nyári, ingyenes ebédet.

Fulókércs - Fulókércsen hiába lakik sok szegény család, egy gyerek sem kap nyári, ingyenes ebédet.Hogy maradt ki Fulókércs a nyári szociális gyermekétkeztetésből? Azért mentünk el az abaúji településre, hogy ezt kiderítsük, de végül nem tudtuk megállapítani, kinek van igaza. A felháborodott anyák a polgármesterre mutogatnak, a polgármester pedig az asszonyokat hibáztatja.

Némethné Szemán Rita egyedül neveli 8 gyermekét. A legidősebb 14 éves, a legkisebb mindössze másfél. A gyerekek sorra jönnek elő a szobából, illedelmesen bemutatkoznak, majd visszaszaladnak a biztonságot jelentő kuckójukba. Az előtérben ülünk le beszélgetni az édesanyával. Megtudjuk, férje bántalmazta őt, majd másfél évvel ezelőtt hosszas huzavona után elköltözött.

Bableves

– Még szerencse, hogy a gyerektartást fizeti. De hát így is nagyon nehéz, havonta 210 ezer forintból kell megélnünk. Főzök ebédet mindennap, de húst csak hétvégén tudok venni, süteményre pedig egyáltalán nem futja. Ma bableves lesz és krumplis tészta. Óriási segítség lenne a gyerekeknek a nyári ebéd, hiszen azért nem kell fizetni. A környező településeken mindenütt van, de nálunk nem pályázott a polgármester – sorolja az anya, aztán azt részletezi, hogy maradtak ki a szociális étkeztetésből.

– Állítólag a boltban volt kifüggesztve a felhívás. De én nagyon ritkán járok a boltba, a gyerekek szoktak bevásárolni, így én nem is láttam a közleményt. De a többi asszony ugyanúgy nem látta, mert végül a polgármester azt mondta, azért nem pályázott, mert nem volt igény a nyári ebédre. Mondja már meg, hogy lehetséges ez! Itt szinte minden család rászoruló, mindenki kap gyermekvédelmi támogatást, hát gondolja, hogy nem örültek volna a családok az ingyenes ebédnek?

Rita azt javasolja, menjünk el a Tanodába, ott a többi asszony mindent elmond majd. Megfogadjuk a tanácsát és valóban ott találjuk Katit és Gyöngyit, akik kérték, teljes nevüket ne írjuk meg.

– Állítólag mind a két boltban kifüggesztették a közlemény – mondják az asszonyok egymás szavába vágva. – De én azt nem láttam, szerintem csak akkor tették ki, amikor a határidő már lejárt.

A másik asszony úgy tudja, hogy már korábban is kint volt, de senki nem vette észre. Aki viszont észrevette és igénylőlapot kért, nem adtak neki.

Részletek a szerdai Észak-Magyarországban.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában