Helyi közélet

2014.05.29. 13:53

Szeretetotthon a hűség falujában

Ózd-Susa - Ózd-Susán 1997-ben kezdte meg működését - German Jánosné Anikó vezetésével - a görög katolikus Szent Anna Szeretetotthon az egykori Bronts-féle kastély helyreállított épületében, amely az Egyházmegyei Karitász közreműködésével és az Együttműködő Holland Alapítványok támogatásával valósult meg.

Ózd-Susa - Ózd-Susán 1997-ben kezdte meg működését - German Jánosné Anikó vezetésével - a görög katolikus Szent Anna Szeretetotthon az egykori Bronts-féle kastély helyreállított épületében, amely az Egyházmegyei Karitász közreműködésével és az Együttműködő Holland Alapítványok támogatásával valósult meg.Eredetileg az épület - amely a szlovák határtól néhány száz méterre van - egy rimaszombati építész Bronts Viktor tulajdona volt, aki saját tervei alapján építette meg a kastélyt az 1870-es években.

Kezdetben a szeretetotthonban tizennyolc idős ember számára volt hely. 2001-ben az intézmény egy kétszintes új épületszárnnyal bővült. Ennek eredményeként 2002-től negyvenkilenc főre bővült az otthon befogadóképessége, kapacitása.

Kedves ismerősöm a 83-éves György Károly, Károly bácsi 2007-óta lakója az otthonnak, ami csodálatos szép természeti környezetben fekszik. Karcsi bácsi egykor kántor volt Domaháza községben. Az otthon társalgójában rendszeresen szórakoztatja zenéjével - különböző hangszereken - az intézmény lakóit, dolgozóit.

A Szeretetotthonban kápolna is van, ahol hetente kerül sor szertartásra.

Susa községet 1979.január 1-jén csatolták Ózd városához. A trianoni döntés alapján Susa Cseszlovákiához került. Három év eltelte után a falu lakóinak szavazata révén vissza került az anyaországhoz, Magyarországhoz 1922. október 20-án.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában