Helyi közélet

2014.05.01. 19:32

Már kiscsikóik is vannak

Halmaj - A tojásból nemcsak a lakosságnak, hanem a helyi tésztaüzemnek is jut.

Halmaj - A tojásból nemcsak a lakosságnak, hanem a helyi tésztaüzemnek is jut.Háztáji gazdaság Halmajon kerttel, állatokkal. A Start Közfoglalkoztatási Program keretében jött az ötlet azért, hogy minél több embernek tudjanak munkát adni. Ezért gazdálkodásba kezdett a halmaji önkormányzat 2012-ben.

– Az állattartás és a növénytermesztés jelentős területen folyik a községben – mondta mindezek kapcsán Tóth József, Halmaj polgármestere – A kertészetben a fóliasátras növénytermesztés, a palántanevelés is folyik. Ezzel párhuzamosan zöldségtároló pincét építtettünk azért, hogy a megtermelt zöldségfélék téli tárolásáról gondoskodjunk. Büszkék vagyunk arra is, hogy az önkormányzatunknak most már két lova van, ráadásul két hete született egy újabb csikó. A lovak szállítási feladatokat is ellátnak, de turisztikai céllal sétakocsikázós szekerünk is van. Néhány napja éppen a képviselő testülettel tartottunk falubejárást a lovas kocsival.

40 embert foglalkoztatnak

A történet egyébként a primőr áruval kezdődött Halmajon az idén is. A salátát gyakorlatilag fel is használták, most a paprikának és a paradicsomnak van a fóliasátras „szezonja”. Ebből a termésből jut a helyi iskola konyhájára, a lakosságnak, illetve savanyúság formájában a téli hónapokban is van mihez nyúlnia a helyieknek.

– Az önkormányzat összességében 40 embert foglalkoztat a kertészetben – tudtuk meg a település vezetőjétől. – De van szabadföldi növénykultúra is nálunk, ahol nagyon nagy területen fokhagyma, vöröshagyma, borsó, sárgarépa és a petrezselyem is megterem. Ugyanakkor az állatok részére takarmánynövényeket is termesztünk.

Halmajon nem csak lovak vannak, hiszen 400 darab tojótyúkot tartanak, amelyek napi 300-350 darab tojást tojnak. Ebből alig tudja az önkormányzat kielégíteni a lakossági igényeket. A „maradék” egy részéből száraztésztát készítenek a helyi kisüzemben. Azonban újabb tervei vannak az önkormányzatnak!

– Az egyik álmunk, hogy a mindennapos testnevelés órák keretében heti egy alkalommal lovagolhassanak az iskolások – fogalmazott. – Ezért újabb lovat is szeretnénk majd beszerezni.

ÉM-JLI


Szeder mellé szőlő, bor

A szeder ültetvény mellett szőlő ültetvényt is vásárolt a közelmúltban Halmaj önkormányzata.

Nem titkoltan azzal a céllal, hogy bortermeléssel foglalkozzanak. A helyi rendezvényeken szeretnék a saját maguk által megtermelt bort felszolgálni.

„Példát is akarunk mutatni, hiszen nagyon fontosnak tartjuk az önellátás fontosságát!” – jelentette ki Tóth József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában