Helyi közélet

2014.04.04. 23:03

Ki lesz az év legjobb tanítója? - Országos Apáczai Tanítási Verseny

Kaposvár, Miskolc - Ebben az évben is megrendezték az Országos Apáczai Tanítási Versenyt.

Kaposvár, Miskolc - Ebben az évben is megrendezték az Országos Apáczai Tanítási Versenyt. Az Apáczai Kiadó fontosnak tartja, hogy a tanítójelöltek és a gyakorló pedagógusok módszertani kultúráját fejlessze. Az országos megmérettetés három fordulóból állt. Az első forduló feladata óratervezet készítése volt, melyet a tankönyvszerzők, szakértők bíráltak. A teljesség igénye nélkül néhány a szempontok közül:

  • kapcsolódás a korábbi ismeretekhez,
  • a téma/tananyag felépítése, kidolgozottsága,
  • nevelési lehetőségek kihasználása,
  • képességek és készségfejlesztés tervezettsége,
  • módszertani kultúra,
  • munkaformák tudatossága, változatossága,
  • differenciálás érvényesülése,
  • tanulás tanítása, tanulási technikák alkalmazása,
  • taneszközök tanulói használata,
  • szemléltető eszközök, táblakép,
  • tanóra légköre, stb.
  • A második fordulóban a tanítási óráról készült videofelvételt kellett benyújtani, melyet szintén azonos szempontsor alapján bíráltak el. A harmadik fordulóban az Országos Tanítási Versenyen azok a végzős tanító-hallgatók és gyakorló tanítók vehettek részt, akik mindkét fordulóban megfeleltek az elvárásoknak. Magyar nyelv és irodalomból 5 főiskolai hallgató és 5 gyakorló tanító vehetett részt a versenytanításon. Nagy kihívás és megtiszteltetés ez. Örömmel tölt el, hogy a döntőben ott lehettem az ország 5 legjobb magyar nyelv és irodalmat tanító tanítója között, egyedül képviselve Borsod-Abaúj-Zemplén megyét és Miskolcot.

    Harminchat éve vagyok a pedagógus pályán. Példaképem keresztanyám – Nagy Jusztina nyugalmazott tanár -, aki Jászárokszálláson gyakorolta ezt a nemes, szép hivatást. Embersége, egyenes jelleme, gyermekek iránti szeretete és szakmai tudása példaként áll előttem.

    A versenyt Kaposváron, a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskolájában és Gimnáziumában rendezték meg, ahol az iskolavezetők, a pedagógusok, a gyerekek egyaránt szeretettel fogadtak minket. Dr. Podráczky Judit – a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának dékánja – és Esztergályosné Földesi Katalin – az Apáczai Kiadó társtulajdonosa, érdemes tankönyvszerző – üdvözölte a megjelenteket, valamint Dr. Steklács János – a Kecskeméti Főiskola dékánja – mondott köszöntő szavakat.

    Megismerkedtünk a tankönyvszerzőkkel és versenytársainkkal. Ladányiné Kozár Anikó megyei szakreferens mindenben segítségünkre volt. Megmutatta az osztálytermeket, bemutatott minket az osztálytanítóknak. A verseny után konzultáltunk a zsűritagokkal, akik hasznos tanácsokkal láttak el minket. A zsűri elnöke volt nekünk gyakorló pedagógusoknak Dr. Gajdó Tamásné Dr. Gődény Andrea – az ELTE adjunktusa –, a zsűritagok pedig: Kövérné Dr. Nagyházi Bernadette – a Kaposvári Egyetem adjunktusa –, Burai Lászlóné – tankönyvíró, Szilágyi Ferencné – tankönyvíró, Dr. Faragó Attiláné – tankönyvíró, Szabóné Kovács Gabriella – szakvezető tanító, Újhelyi Brigitta – végzős főiskolai hallgató, tanítójelölt. Útravalóként a szakmai megújulás fontosságát, az innováció és az élethosszig tartó tanulás szükségességét emelték ki. E versenyen mindenki győztes, hiszen a legjobbak között lenni önmagában is nagyszerű érzés.

    Az eredményhirdetésre 2014. április 10-én kerül sor, Budapesten, az Apáczai Kiadó központjában, ahol Esztergályos Jenő – az Apáczai Kiadó ügyvezető igazgatója – fogja átadni az elismerő okleveleket.

    ... azok közöl, akik tanulmányaikban

    elő tudják segíteni a magyar ifjúságot,

    én a legkisebb,

    de azok közül, akik elő akarják segíteni,

    a legnagyobb vagyok."

    (Apáczai Csere János)

    Köszönöm a Selyemréti Általános Iskola igazgatójának – Dr. Bodó Pálnénak –, az iskolavezetésnek és kollégáimnak a számomra nyújtott támogatást.

    Győrffy László Jánosné, nevelő

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában