Helyi közélet

2014.02.16. 16:30

Sok terve van a boldogkőieknek

Boldogkőváralja - A Gönci járásban fekvő Boldogkőváralja a vár miatt népszerű az odalátogatók körében.

Boldogkőváralja - A Gönci járásban fekvő Boldogkőváralja a vár miatt népszerű az odalátogatók körében.Sok tervünk van, de Boldogkőváralja sajátságos helyzetéből kiindulva elsősorban a turizmusban gondolkozhatunk - mondta Kóczián Gyula, a település polgármestere. - Kiemelt turisztikai célpont községünk, hiszen évente 150-200 ezer fő is megfordul nálunk. Közülük 40 ezren be is lépnek a Boldogkői várba. Elsődleges célunk a vár - és környékének - szolgáltatásainak bővítése.

Van például már két darab gumikerekes "kis vonata" a helyieknek, amely járja a községet, de a szomszédfaluba is átjár a kíváncsiskodó turistákkal. Azonban a családok, a gyermekek miatt sétalovaglásban is gondolkodnak a boldogkőiek. Pónikat vesznek és egy kis hintót, amely biztos, hogy a vár környékén a gyerekek kedvence lesz.

Óriási ólomkatona kiállítás

Megtudtuk azt is, hogy Boldogkőváralja kicsit jobb helyzetben van, mint más Abaúj–Hegyközi község, ugyanis van egy közel 100 főt foglalkoztató munkáltató, a gyermekgondozó. A szakképzetlenek pedig a Start programban tudtak elhelyezkedni. Dolgoznak helyiek a várban, és a belvízprogramban is.

- Boldogkőváralja az elmúlt öt évben tartja népességszámát, szerencsére nincs nagy fogyás nálunk - tette hozzá Kóczián Gyula.

A vár palotaszárnyában tekinthető meg a Történeti ólomkatona kiállítás, mely többek között bemutatja az 1241-es Muhi csatát, és nem mellékesen ez Közép-Európa ilyen jellegű kiállítása. A vár lábánál Catrum Boldua néven középkori étterem működik.

ÉM-JLI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában