Helyi közélet

2014.02.10. 08:03

Jegyzet: Kár az energiáért!

<em>Felmászott az Együtt-PM három aktivistája a Sándor-palota erkélyére vasárnap, és paksi népszavazást követelő transzparenseket tettek ki</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

Felmászott az Együtt-PM három aktivistája a Sándor-palota erkélyére vasárnap, és paksi népszavazást követelő transzparenseket tettek ki. Szalóczi Katalin jegyzete. Egyikük kijelentette: a Fidesz-KDNP képviselői a haza érdekeivel ellentétesen cselekedtek, amikor megszavazták a paksi bővítésről szóló jogszabályt. Egy független képviselő azzal indokolta, hogy aktivistáik a zászlókat le- és elvették a palota erkélyéről: úgy gondolják, hogy a csütörtökön elfogadott jogszabállyal Magyarország függetlensége sérült, és távolodunk az Európai Uniótól.

Csakhogy energiakérdésben az EU-n belül sincs egység. Németországban arról döntöttek: 2022-ig bezárják az összes atomerőműveiket, és a teljes gazdaságuk energiaigényét átállítják a megújuló energiákra, s már 2013-ra napenergiából fedezték a teljes ország energiaigényének 40 százalékát. Ezzel szemben az EU új energiapolitikája eltörölvén azt a gyakorlatot, hogy a megújulók arányának előírása egyénileg vonatkozzon a tagországokra, az egész EU-ra szóló 27 százalékos arányt szab meg. A zöldek elégedetlenek az előterjesztett stratégiával, de a szél- és napenergia-szektor résztvevőit tömörítő szervezetek is elítélték az új uniós szintű célkitűzést. Ember legyen a talpán, aki eligazodik a különböző érdekek mentén.

Ami pedig valóban a jövő érdekét szolgálná, saját életünk energiaigényének a visszaszorítása, arról viszont szinte szó sem esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában