Helyi közélet

2014.01.26. 18:00

Nemcsak hagyománya, híre is van...

Onga - Több mint ezer mintát neveztek be az V. Ongai Pálinkaversenyre!

Onga - Több mint ezer mintát neveztek be az V. Ongai Pálinkaversenyre!Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett V. Ongai Pálinkaversenyre 332 nevezőtől összesen 1030 nevezett pálinka és párlat érkezett Magyarország egész területéről, illetve Szlovákiából és Romániából - jelentette be Takács László, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke, a verseny főszervezője január 25-én a lillafüredi pálinkafesztiválon. A 24 tagú nemzetközi zsűri döntése alapján arany oklevelet kapott 123, ezüst oklevelet 227, míg bronz oklevelet 255 pálinka és párlat. 27 championt, azaz nagyaranyérnet osztottak ki. Lovassy György, a zsűri elnöke ismertette a négy bírálati szempontot, ezek a következők:tisztaság, a gyümölcs karaktere, az ún. szájérzet és a termék utóérzete. A maximum 20 pont lehetett, 18-től már aranyérmesnek minősítették.

A közönség díjas pálinkát az alkalomra meghívott társadalmi zsűri tagjai választották ki a nagyarany érmes pálinkák közül az ünnepélyes eredményhirdetést megelőzően. A társadalmi zsűri munkáját dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. A nevezett pálinkákat helyileg 126 településről hozták, és 112 különböző főzdében kerültek kifőzésre. Összesen 61 fajta pálinkát, párlatot neveztek be, többek között ilyen különlegességeket, mint borza, cékla, naspolya, sárgarépa, sütőtök, vackor, mirobolan. Baráti társaságban Mengyi Roland azt is elárulta, hogy neki leginkább a sima birs és a strong vilmoskörte ízlett.

Az ünnepélyes eredményhirdetést január 25-én tartották Lillafüreden, a Palotaszállóban egy nagyszabású gála keretében. Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRt. vezérigazgatója, az MNV ZRt igazgatóságának tagja, a pálinkaverseny fővédnöke ünnepi beszédében felsorolta nemzeti italunk, a pálinka szinonimáit: papramorgó, nerángass, szegények kávéja. Van ahol nyakolajnak vagy lacibetyárköpésnek is nevezik. Ha hinni lehet a korabeli történeteknek, akkor a pálinkának varsázsereje van. Állítólag elmulasztotta Károly Róbert köszvényét, pedig ez nem egy könnyen gyógyuló betegség. A jó pálinka azonban kemény ellenfél, nem hagyja magát. Alaposan meg kell küzdenünk vele, ha le akarjuk győzni. A pálinkát azok tudják igazán értékelni, akik azzal is tisztában vannak, hogy mennyi munka, gondoskodás van egy-egy üveg pálinkában. Az itt levők megérdemlik az ünneplést:az ongai pálinkafesztiválnak már nemcsak hagyománya, hanem híre is van, mint a legkiválóbb pálinkák egyikének.

A társadalmi zsűri tagjai választották ki a nagyarany érmes pálinkák közül a közönség díjas pálinkát, amely a Bükkaranyosi Pálinka Kft. vilmos körtéje lett. A díjat Tőzsér Csaba vette át Lovassy Györgytől. A fődíjat Pucsok Sándor debreceni muskotályos 50 fokos kisüsti szilvája érdemelte ki. Egyetlen 4 champion-os (nagyaranyérmes) volt: a Gyulai Pálinka Manufaktúra.

Az ünnepi műsor részeként fellépett a Grazioso zenekar és a Fanfár Trió. Az eseményt pálinkabál zárta, ahol a talpalávalót a Bridge Music System zenekar szolgáltatta, a megnyitóról az Ongai Hagyományőrző Néptánccsoport gondoskodott.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában