Helyi közélet

2014.01.16. 12:25

Egy fogadás volt a kezdet ami mára kinőtte magát

Onga - Rekordszámú nevezés érkezett az V. Ongai Pálinkaversenyre.

Onga - Rekordszámú nevezés érkezett az V. Ongai Pálinkaversenyre.Az Ongai Kulturális Egyesület (OKE) 2014 januárjában rendezi meg immár ötödik alkalommal az Ongai Pálinkaversenyt.

- A nevezési határidő lejárta után összegeztünk és 1039 pálinka fogja megméretni magát a versenyünkön - tudtuk meg Takács László főszervezőtől. - Ez óriási szám, és bátran ki merem jelenti, hogy az ongai viadal az ország egyik legnagyobb szakmai rendezvényévé nőtte ki magát az elmúlt öt évben.

Az okok

Az OKE vezetője arra a felvetésünkre, hogy mi a „titka" a sikerességnek három fő okot jelölt meg.

- Először is zsűri, vagyis a bírák, nem csak országosan, hanem nemzetközi szinten is elismertek - tudtuk meg. - Másodszor civil szervezetként rendezzük meg, és így nincs függőségi viszonyunk senkitől, azaz „önjáró" a versenyünk. S végül az a sok munka, amit befektettünk az elmúlt években megtérült, hiszen nem szakmabeliként sikerült kivívnunk azt az elismerést, amit a nevezések magas száma is mutat. Ez a hitelességünk legékesebb bizonyítéka. Lovassy György zsűri elnökünk szavaival: az, hogy hosszabb távon az adott versenyekre mennyien jelentkeznek, attól fog függ, mekkora legitimitást tud az adott verseny magának kivívni. Milyen korrekt a bírálat, mennyire hiteles, milyen színvonalú az eredményhirdetés, milyen a hírértéke.

Takács László - aki egyébként tanárként keresi kenyerét - a kezdetekről elárulta, egy számára rosszul sikerült verseny - úgy érezte lepontozták - és az abból kiindult fogadás után ásta bele magát mélyebben a „pálinka-tudományába", és nem sokkal későbbről datálódik az ongai viadal megrendezése is. „Azonban a versenyen kívül több dolgot is sikerült a pálinka köré építenünk, hiszen van például pálinkáspohár gyűjteményünk, az aranyérmes pálinkákat megőrizzük az utókornak, és többféle tréninget tartunk a bírálásról és a főzésről." - tette hozzá.

„Előszoba"

Az, hogy évről-évre fejlődik a viadal „alapvető" elvárásuk a szervezőknek magukkal szemben, és idén is kirukkoltak egy újdonsággal: az ongai verseny Magyarországon egyedüliként a Destillata „előszobájává" vált. Ha valaki az V. Ongai Pálinkaversenyen 16 pontot, vagy többet ér el, akkor kedvezményt kap a Destillata nevezési díjából.

- Ez azért is nagy eredmény számunkra, mert az Ausztriában megrendezendő Destillata „benne van" a világ három legerősebb pálinkaversenyében - mondta Takács László. - Az pedig, hogy az ongai viadalon keresztül kedvezményt lehet elérni az ottani nevezésre ismét csak rangot jelent számunkra, akinek pedig ez sikerül annak megtakarítást.

És arra is rövidesen fény derül, hogy milyen eredmények születnek a versenyen, hiszen pénteken és szombaton 24 bíráló reggeltől-estig fogja osztályozni a pálinkákat, párlatokat majd kialakul a végeredmény. Az ünnepélyes eredményhirdetés pedig az idén is egy nagyszabású gála, illetve pálinkabál részeként a lillafüredi Palotaszállóban lesz január 25-én.

ÉM-PA

Oda ítélhető díjak

„V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb pálinkája" cím

„V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb bérfőzetője" cím

„V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb bérfőzdéje" cím

„V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb kereskedelmi főzde" cím

„V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb magánfőzője" cím

„V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb ó- és érlelt pálinkája" cím

„V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb ágyas pálinkája" cím

„V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb ongai pálinkája" cím

„V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb párlata, likőre" cím

„V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 közönségdíjas pálinkája" cím

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában