Helyi közélet

2013.10.14. 15:03

Közlemény - MSZP: Majdnem ingyenes kéményseprést Miskolcon!

Miskolc - Vállalja át Miskolc önkormányzata a városlakóktól az idén novemberben és decemberben esedékes kéményseprő-ipari közszolgáltatások díjának 99%-át. Mindez 18 millió forintba kerülne, a fedezetet a „silány pártpropagandát" végző Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. költségvetéséből lehetne biztosítani.

Miskolc - Vállalja át Miskolc önkormányzata a városlakóktól az idén novemberben és decemberben esedékes kéményseprő-ipari közszolgáltatások díjának 99%-át. Mindez 18 millió forintba kerülne, a fedezetet a „silány pártpropagandát" végző Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. költségvetéséből lehetne biztosítani.Ezt a módosító indítványt nyújtotta be az MSZP-frakció a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló rendelet-tervezethez, melyet a kiküldött napirendi javaslat szerint az önkormányzat október 17-i közgyűlése fogadhat el. Minderről két szocialista önkormányzati képviselő, Bartha György és Bazin Géza beszélt hétfőn Miskolcon.

Bartha György elmondta: álságos a rezsicsökkentésnek nevezett kormányzati sikerpropaganda, hiszen miközben kevesebbet kell majd fizetniük az embereknek a kéményseprésért, aközben emelkedett a tüzelőberendezések ellenőrzési díja. Ráadásul az akció miatt Miskolcon és a megyében ellehetetlenültek a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokat ellátó cégek. A közszolgáltatást – mint megyei jogú városnak – az egész megyében Miskolcnak kell majd biztosítania, a fideszes közgyűlési többség ezért döntött úgy idén szeptemberben, hogy létrehozza a Borsodi Kéményseprő Kft.-t. Az ezzel kapcsolatos mostani előterjesztésük szerint viszont a közszolgáltatási díj nem fedezi a cég várható költségeit, a társaságnál a számítások szerint 130 millió forintos veszteség keletkezhet évente. Ezt viszont a miskolci adófizetők fizetik meg, azok is, akiknek nincs kéményük, ráadásul olyan fontos feladatokra marad így kevesebb pénze a városnak, mint – ahogyan azt Bazin Géza felhozta – a fűnyírás, vagy a kátyúzás.

„Ha a jelenlegi városvezetés szerint igazságos, hogy az a miskolci lakos is fizet a kéményseprésért az adóforintjaiból, akinek nincs is kéménye, akkor legyen a kéményseprő-ipari közszolgáltatás a város által adott szolgáltatás, és ne csak részben, hanem szinte teljes egészében fizesse azt a város. A javaslatunk vitathatatlanul jó a miskolciak számára, hiszen jelentősen megnövelt kiadásaik (újabb és egyre magasabb adók, növekedő élelmiszer árak, növekedő devizahitel törlesztő részletek) csökkennek, megnő a biztonságuk" – olvasható az MSZP módosító indítványában. Szerintük a javaslatuk végrehajtására, azaz a majdnem ingyenes kéményseprési díjra 18 millió forintot kellene biztosítani a város költségvetéséből, ezt az összeget a Miskolci Naplót kiadó, illetve a Miskolc Televíziót és a minap.hu internetes portált működtető Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. támogatásából lehetne elvonni.

„Véleményünk szerint a Mikom Nonprofit Kft. a százmilliós önkormányzati támogatás ellenére nem látja el közszolgálati feladatát, silány pártpropagandát végez csupán, ugyanakkor a valós biztonság fontosabb a kommunikációnál. Szeretnénk leszögezni, hogy javaslatunk kizárólag a miskolci ingatlanokra vonatkozik, ugyanakkor más települések lakóinak terheit nem növeli" – érvel közgyűlési módosítójában az MSZP.

Beadványukból az is kiderül, hogy azért nem tudják a teljes díjátvállalást javasolni, mert a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény alapján az ingatlan tulajdonosa, vagy használója köteles a közszolgáltatásért járó díjat megfizetni. Annak mértékét azonban nem rögzíti a jogszabály.

- Bartha György, önkormányzati képviselő -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában