Helyi közélet

2013.10.25. 14:46

Közlemény - MSZP: A Fidesz a rezsicsökkentés ellen szavazott

Miskolc - Miskolc összes lakója fizet novembertől kéményseprőipari szolgáltatási díjat, az is, akinek nincs kéménye. Adóforintokból kell ugyanis a veszteséges szolgáltatást fizetni, olyan pénzekből, amelyet másra, például kaszálásra, vagy kátyúzásra is lehetne költeni. Mindez a kormányzat álságos rezsicsökkentési akciója miatt lesz így, úgy hogy közben – a tüzelőberendezések ellenőrzési díjának növelése miatt – a kéményseprőipari közszolgáltatást igénybe vevő miskolciak fizetnivalója nem csökkent számottevően.

Miskolc - Miskolc összes lakója fizet novembertől kéményseprőipari szolgáltatási díjat, az is, akinek nincs kéménye. Adóforintokból kell ugyanis a veszteséges szolgáltatást fizetni, olyan pénzekből, amelyet másra, például kaszálásra, vagy kátyúzásra is lehetne költeni. Mindez a kormányzat álságos rezsicsökkentési akciója miatt lesz így, úgy hogy közben – a tüzelőberendezések ellenőrzési díjának növelése miatt – a kéményseprőipari közszolgáltatást igénybe vevő miskolciak fizetnivalója nem csökkent számottevően.Az meg hab a tortán, hogy a fideszes városvezetés még vissza is utasította azt a szocialista javaslatot, hogy a kéménytulajdonosok szinte ingyen juthassanak hozzá az amúgy is az adófizetők pénzéből megtámogatott közszolgáltatáshoz. Minderről Bartha György MSZP-s önkormányzati képviselő beszélt pénteken Miskolcon.

Elmondta: a rezsicsökkentének nevezett humbug arra jó volt, hogy legalább kárt okozzon. A kéményseprőipari közszolgáltást a megyében eddig ellátó két, magyar tulajdonú cég ugyanis tönkrement, hiszen az előírt központi árak mellett nem lehet rentábilisan üzemeltetni a vállalkozást. Ez meg is látszik annak a cégnek az üzleti tervén is, amelyet a miskolci önkormányzat hozott létre, mint új közszolgáltatót. A megyében és Miskolcon november 1-jével szolgáltató cég ugyanis erre az évre 27 millió, 2014-re 130 millió forintos veszteséggel számol. A veszteséget nyilván az adófizetők finanszírozzák, adóforintjaikból. Azok is, akiknek van kéményük, s azok is, akiknek nincs.

Éppen ezért az MSZP azt javasolta, hogy ha már közpénzből kell működtetni ezt a szolgáltatást, akkor az legalább legyen majdnem ingyenes (teljesen ingyenes a jogszabályok szerint nem lehet, módosító indítványában az MSZP-frakció ezért azt javasolta, a díj 99 százalékát vállalja át az önkormányzat). Már csak azért is, mert hiába kerül kevesebbe a kéményseprési díj, ha közben megemelkedett a tüzelőberendezések ellenőrzési díja.

Módosítójukat azonban nem támogatta a fideszes többség az önkormányzat októberi közgyűlésén, ezen a héten kedden. „Álságos és hazug módon leszavazták a javaslatunkat, úgy, hogy előtte a jegyzővel próbálták meg megmagyaráztatni, miért is nem jó az, amit mi a miskolciak érdekében el szeretnénk érni” – jelentette ki Bartha György.

A szocialista képviselő egyébként pénteki tájékoztatóján megköszönte a szolgáltatást eddig végző cégek korrekt munkáját.

- Bartha György önkormányzati képviselő, Miskolc MJV -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában