Helyi közélet

2013.10.30. 15:36

Képviselői pénzek: mégis lehet ingyenes a közérdekű adat

Miskolc - Íme a teljes lista. A mai napon – közel féléves huzavona után – az Észak-Magyarország megkapta az önkormányzattól azt a listát, amely a regnáló egyéni önkormányzati képviselők választói alapjának felhasználását tartalmazza. Most ingyen, ráadásul elektronikus úton jutottunk hozzá.

Miskolc - Íme a teljes lista. A mai napon – közel féléves huzavona után – az Észak-Magyarország megkapta az önkormányzattól azt a listát, amely a regnáló egyéni önkormányzati képviselők választói alapjának felhasználását tartalmazza. Most ingyen, ráadásul elektronikus úton jutottunk hozzá.Azért fontos ez, mert, amikor korábban kértük, másolási díjért, 16 ezer forintot kért volna a hivatal, illetve azt mondták, elektronikusan nem kaphatjuk meg. Most kiderült, mindkettő lehetséges.

Igaz, ehhez az az állásfoglalás is kellett, amelyet lapunk az adatvédelmi hatóságtól kért. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke szerint túlzómértékű volt a 16 ezer forint. Sőt azt is hangsúlyozta, a hivatalnak elektronikusan is a rendelkezésünkre kellett volna bocsátani az adatokat. Azt is megfogalmazta, hogy az önkormányzat jelen szabályozása példátlanul ellehetetleníti a közérdekű adatok megismerésének jogát és nincs összhangban a hatályos jogszabályokkal. Éppen ezért a megyei kormányhivatalhoz fordultak az ügyben.

Az októberi testületi ülésen azonban végleg eldőlt – hosszas ellenzéki vita után –, az önkormányzat saját honlapján nyilvánosságra hozza ezeket az adatokat. Ezzel együtt lapunknak is megküldték a várvavárt listát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában