Helyi közélet

2013.10.16. 11:10

Hét éve történt az olaszliszkai lincselés

Olaszliszka - A tragédia évfordulóján, kedden délután először az olaszliszkai önkormányzat, majd öt órától a Jobbik tartott megemlékezést Szögi Lajos emlékművénél.

Olaszliszka - A tragédia évfordulóján, kedden délután először az olaszliszkai önkormányzat, majd öt órától a Jobbik tartott megemlékezést Szögi Lajos emlékművénél.Hét évvel ezelőtt, 2006. október 15-én autójával hajtott Olaszliszkán Szögi Lajos, egy akkor még a szélesebb közvélemény előtt ismeretlen tiszavasvári tanár. Vámosújfaluba készült két kisebbik lányával, az akkor 14 éves Emesével és az ötéves Zsófival. Délután fél négykor Olaszliszkán átszaladt a kocsijuk előtt egy 11 éves helyi kislány, és az árokba esett. A férfi megállt, hogy megnézze, mi történt vele, ám ekkor rátámadtak a kislány rokonai, kirángatták a kocsiból és ütni, rúgni kezdték, miközben a kislány anyja buzdította a lincselőket, hogy „Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!” – holott a lány nem sérült meg.

Szögi Lajost közel 100 ütés és rúgás érte, többségük a férfi fejét. A gyerek apja egy baltát is előhozott az udvarról, amivel le akarta vágni a földön fekvő férfi fejét. Szögi Lajos könyörgött, hogy a lányait ne bántsák, a lincselők viszont azt ordították a két kislánynak, hogy ha nem fogják be a szájukat, meg fogják erőszakolni őket. A lányok elmenekültek, és megállították egy szembe jövő asszony autóját, tőle kértek segítséget. Mire Sátoraljaújhelyről kiértek a mentők, Szögi Lajos belehalt fejsérüléseibe.

2009 novemberében a Debreceni Ítélőtábla a nyolc vádlottból hármat jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre, hármat 15, 15 és 17 év fegyházbüntetésre ítélt, két fiatalkorút pedig 10-10 évre a fiatalkorúak börtönébe küldött. A Szögi család polgári pert is indított a gyilkosok ellen, ami során 46 millió forint kártérítést ítélt meg számukra a bíróság, de mint Helmeczy Lászlótól, a család ügyvédjétől megtudtuk, eddig egyetlen fillért sem sikerült bevasalni a gyilkosoktól.

A tragédia évfordulóján, kedden délután először az olaszliszkai önkormányzat, majd öt órától a Jobbik tartott megemlékezést Szögi Lajos emlékművénél.

ÉM-SZP, BG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában