Helyi közélet

2013.10.19. 21:26

Bringázz a suliba! Vagy csak bringáznál?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Biciklizni jó. Jó lenne az iskolába is két keréken gurulni.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Biciklizni jó. Jó lenne az iskolába is két keréken gurulni.A 13 éves Anna és a 9 éves Virág biciklivel jár iskolába. Már azelőtt is így közlekedtek, mielőtt a Magyar Kerékpárosklub elindította volna a „Bringázz a suliba!” kampányát. Édesanyjuk, Révai Hajdu Viktória azt meséli, hogy amikor Anna iskolás lett, hamar rájöttek, hogy amíg parkolót keresnek kocsival a Miskolc belvárosában található iskola körül, annyi idő alatt biciklivel is beérnének az 1 kilométerre található otthonuktól. Először természetes szülői kísérettel bringáztak a gyerekek a suliba, de ma már Anna vigyáz a húgára. Az iskola előtt le lehet tenni a bicikliket, de általában csak az ő két kerékpárjuk van ott a 600 fős iskolából. Az édesanya szerint pedig fontos lenne, hogy a gyerekek minél többen biciklizzenek, hiszen kevés a mozgási lehetőségük. De ezenkívül a kerékpározás önállóságra nevel, és az is nagy előnye, hogy a gyerekek megtanulják a közlekedés szabályait. Viktória még hozzátette: a lányok biciklijét soha nem lopták el, mert nem drága eszközökről van szó, de az már előfordult, hogy leengedték az egyiknek a gumiját, vagy ősszel falevelekkel temették be.

Gond a tárolás

Érdeklődtünk a Zrínyi Ilona Gimnáziumban is, ahol kiderült, főleg a pedagógusok járnak kerékpárral az iskolába, 5-6 kollégáról van szó. Ők mindannyian miskolciak, és mindaddig biciklivel érkeznek, amíg az időjárás engedi. Az igazgatóhelyettes azt nem tudta megmondani, hogy a diákok közül mennyien bringáznak a suliba, de hozzátette: túl sokan nem is tehetnék ezt, mert problémát okoz náluk a kerékpárok tárolása.

Biztonságos út

Más a helyzet a szerencsi Rákóczi Zsigmond Általános Iskolában. Itt rögtön ki is derült, hogy mi kell (kellene) ahhoz, hogy a diákok és biciklire pattanjanak. Derda Péterné igazgatóhelyettestől megtudtuk, hogy az iskolájukhoz biztonságos kerékpárút vezet Szerencs belvárosából és Bekecsről is. Amikor beszélgettünk vele, 25 kerékpár volt az udvaron, de a diákokon kívül az intézmény 6 technikai dolgozója is rendszeresen biciklivel jár. A tárolás sem probléma, mert az önkormányzat biztosított az iskola számára kerékpártárolókat. A gyerekek általában 10 éves koruktól már egyedül bicikliznek az iskolába, a fiatalabbakat a szüleik kísérik, hiszen az útvonalat és a közlekedés szabályait először meg kell tanulniuk a diákoknak. Ebben segítenek nekik a pedagógusok is, sőt a gyerek rendszeresen járnak közlekedésbiztonsági versenyre is, melynek egyik része a kerékpáros közlekedés.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában