Helyi közélet

2013.10.20. 22:43

50 éves az Avasi kilátó

Miskolc - Fél évszázaddal ezelőtt épült az avasi kilátó - erre emlékeztek szombaton.

Miskolc - Fél évszázaddal ezelőtt épült az avasi kilátó - erre emlékeztek szombaton."A nagyapámnak pincéje volt itt, a másik oldalon szőlő... Szép emlékeket őrzök az Avasról, ezért jöttem el most is", mondta Mácsa Éva, a szombat délutáni játékos avasi túra egyik résztvevője. A séta része volt annak az egész napos programnak, amivel az avasi kilátó születésnapját ünnepelte az Észak-Keleti Átjáró Egyesület.

A kora délutáni ünnepség után megszelték a kilátó szülinapi tortáját, aztán Kapusi Krisztián levéltáros idegenvezetése mellett a jelenlévők felderíthették az Avast. "Arra gondoltunk, hogy ideje bemutatni a kilátó környékét is. Sokan nem is tudják, hogy a történelem és irodalom tankönyvekből ismert személyiségek közül milyen sokan is időztek egykor az avasi borospincékben", mondta. A túra részt vevői ebbéli ismereteiket egy játékos vetélkedőn mérethették meg. Aki tudta a választ Kapusi Krisztián kérdésére, az képeslapokat kapott ajándékba, aki nem, az új ismeretekkel gazdagodott.

Miskolchoz, az Avashoz, az avasi pincékhez kötődik többek között Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Szemere Bertalan, Szabó Lőrinc, Lévay József - mindannyiukról volt egy-egy kérdése a levéltárosnak.

A pincék között építészeti emlékek is szép számmal akadnak, ezeket Bereczki Zoltán építész mutatta be azoknak, akik a kilátótól a Jézus kútjáig végigsétáltak a túrán. Este a kilátó egykori kávézójában a Kisavas zenekar játszott, majd felcsendült "Egy Kiss Erzsi Zene".

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában