Helyi közélet

2013.08.27. 10:39

"Az év fiatal könyvtárosa"

Miskolc - Pályázata témáját az adta, amivel egyébként is szívesen foglalkozik. Arcok a megyéből: Zahuczky László.

Miskolc - Pályázata témáját az adta, amivel egyébként is szívesen foglalkozik. Arcok a megyéből: Zahuczky László.Noha a szülei nem voltak könyvmolyok, meglehet, ő már könyvtárosnak született, mondja ironikusan Zahuczky László.– Általános iskolás korom óta imádtam a könyvtárak közegét. S bár jogász szerettem volna lenni, a könyvtáros-művelődésszervező szakot is bejelöltem. Oda vettek fel, s ott is végeztem, Jászberényben, de tavaly már az ELTE informatikus könyvtáros szakán is diplomát szereztem. Kilenc éve dolgozom könyvtárosként Miskolcon. Minthogy nem vagyok családos, mint valami rossz bőröndöt, ide-oda tettek, mindig abba a fiókkönyvtárba, ahol éppen szükség volt rám, mert valamelyik kollegina gyesre ment – meséli.

Zahuczky Lászlót arról kérdeztük, milyen előzménye volt annak, hogy egyedüliként az országban idén ő nyerte el Az év fiatal könyvtárosa címet.

– Rendelkeztem a kiírás szerinti feltételekkel, 35 év alatti vagyok és könyvtáros, tehát pályázhattam. Több éve foglalkozom a Miskolchoz kötődő személyek életrajzának kutatásával. Ennek konkrét eredménye a 2008-ban megjelent Miskolci életrajzi lexikon, amelynek Dobrossy István levéltárigazgató és Eszenyi Miklós művelődéstörténész mellett, jómagam is társszerzője voltam. Ennek alapján dolgoztam ki egy módszertani útmutatást, amely követhető mindazon könyvtárak számára, amelyek szeretnének életrajzi adatbázisokat, adatgyűjteményeket kialakítani.

A fiatal könyvtáros elárulta: ő mindig hosszú távon tervez.

– Szeretnék még sokáig könyvtáros lenni! Örömömet lelem hivatásomban, s jól érzem magam a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, ahol megvalósíthatom az ötleteimet.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában