Helyi közélet

2013.06.13. 19:34

Miskolci főutca: Egy szakasz kész, de mégsem

Miskolc - A főutca új burkolata még nincs kész, az operafesztivál idején is folyik majd a munka.

Miskolc - A főutca új burkolata még nincs kész, az operafesztivál idején is folyik majd a munka.

Ami biztos: egyetlen szakasza készül el a miskolci főutcának a pénteken kezdődő operafesztiválra, s az sem teljesen. Csütörtökön, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón az derült ki: járható lesz ugyan a színház és a Villanyrendőr közti szakasz, de a fesztivál után tovább folytatódik a munka. Ott jártunkkor még elég reménytelennek tűnt, hogy pénteken, minden rendben lesz a megnyitóra. Az új burkolatot még nem rakták le teljesen, több helyen lyukakat láttunk, a fák leendő helyeként kihagyott betongyűrűk – meglehetősen mélyek – üresen tátongtak. Mint megtudtuk, ezeket péntek délelőtt virágfölddel feltöltik – fát nyáron nem lehet ültetni –, így egynyári virágokat ültetnek beléjük. Mint megtudtuk, az új burkolat biztos, hogy elkészül a nyitó felvonulásig, de az utcaköveknek csak egy részét rakják le. (A „lyukakat” azbeszt kaviccsal töltik fel ideiglenesen.)

Miért nem?

A sajtótájékoztatón Pintér Zoltán városfejlesztési- és üzemeltetési főosztályvezető hangsúlyozta, egyre nagyobb lendülettel dolgoznak a munkások, hogy a határidőt tartani tudják. Szőnyi Péter, a Zöld Nyíl projekt igazgatója elmondta, a kivitelező levonul az említett szakaszról, de a Villanyrendőrtől lefelé a fesztivál idején is folyik majd a munka, különösképp a Centrum környékén. A Szentpáli utca és a Royal köz között hétfőn kezdik bontani a burkolatot. Szabó Sándor, a terület önkormányzati képviselője (Fidesz) a kivitelezést méltatta.

Kérdeztük, mi az oka annak, hogy nem sikerült tartani a határidőt. Mint említettük, az eredeti tervek szerint az operafesztivál idejére el kellett volna készülnie az Ady-híd és a színház közötti teljes területnek, de csak egyetlen szakaszt adnak át, az sem teljesen.

Az időjárás is...

Szőnyi Péter szerint sok minden. Egyszerre túl sok szakaszon folyik a munka, emellett nem mindennapi a munkaterület, hiszen nem megszokott, hogy gyalogosok mellett kell dolgozniuk. Szervezési problémák is adódtak. Időközben alvállalkozót is kellett cserélni az elvégzett munka minősége miatt, ez sem volt egyszerű. Mindemellett az időjárás is hátráltatta őket a munkában.

Kérdeztük, nem zavarja-e majd az építkezés az operafesztivált. A válasz szerint nem, mert a Szemere utcától keletre nem lesznek események, a Villanyrendőrtől a Városház tér irányába zajlik majd a fesztivál. Szóba került az is, hogy elégedettek-e a kivitelezés minőségével. Szőnyi Péter hangsúlyozta, az új alvállalkozó stabil munkát nyújt, de sokkal szigorúbb a vezetői ellenőrzés is. Néha előfordulnak hibák, de ezeket javíttatja a megrendelő önkormányzat.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában