Helyi közélet

2013.05.16. 19:13

Lasszóval fogták az elnököket

Kazincbarcika, Miskolc - A törvényi változások miatt egyre nehezebb felállítani a szakmai bizottságokat a szakképző iskolákban.

Kazincbarcika, Miskolc - A törvényi változások miatt egyre nehezebb felállítani a szakmai bizottságokat a szakképző iskolákban.„Elmaradhatnak vagy törvénytelenül bonyolódhatnak le a szakmai vizsgák a szakközépiskolában és szakiskolában, mivel az állami fenntartású intézményekben nem vizsgáztathatnak más, állami fenntartású iskolából érkező tanárok. Ráadásul a nyugdíjas oktatók szintén nem lehetnek vizsgabizottságok tagjai” – írta a napokban az egyik hírportál. Mint kiderült, megyénkben is nehézséget okozott némely iskolában a szakmai bizottságok felállítása.

Csak nyugdíjas volt

A kazincbarcikai Irinyi János Szakképző Iskolában sem volt könnyű megoldani ezt a problémát, itt ugyanis öt vizsgabizottságra is szükség van. Répási László gyakorlati oktatásvezetőtől megtudtuk, legnagyobb gondjuk azzal volt, hogy a vegyipari technikusi bizottság élére nem találtak elnököt. Ezt a posztot ugyanis már tavaly is egy nyugdíjas szakember töltötte be. Súlyosbította a helyzetet, hogy az iskolában ebből a bizottságból kettőt kellett felállítani. A kamarai jegyzéken pedig alig találni vegyipari szakembereket, jelezte a gyakorlatvezető. Végül az a nyugdíjas szakember kapott engedélyt, aki tavaly is elnökölt az Irinyiben. Mert hiába próbáltak még a Dunántúlról is szerezni elnököt, nem sikerült.

Szintén nem volt egyszerű az informatikai hálózattelepítő szakmai bizottság elnökét megtalálni, sorolta a gyakorlati oktatásvezető. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet adatbázisában ugyan sikerült találni egy megfelelő szakembert, de neki még bizonyos okmányai hiányoztak ahhoz, hogy az elnöki posztot betölthesse. Végül az utolsó pillanatban tudta elintézni az engedélyét. De ő is csak azért vállalta, mert kedveli az iskolát, tette hozzá Répási László.

Várják a megoldást

Megjegyezte: reméli, hogy a jövőben a problémára megoldást találnak az illetékesek. Annál is inkább, mert a nyugdíjasok kiesése miatt egyre nehezebb lesz megtalálni a megfelelő embereket a bizottságok élére.

A miskolci Debreczeni Márton Szakképző Iskolában viszont gond nélkül történt a szakmai bizottságok szervezése. Tóth Lászlóné igazgató lapunknak elmondta, ők a Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgaelnöki listájáról választottak szakembereket. Közülük van, aki egyetemen vagy főiskolán tanít, mások vállalkozók vagy egy cégnél dolgoznak, így a törvényi előírásoknak megfelelnek.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában