Helyi közélet

2013.02.23. 18:19

13. Kocsonyafesztivál: esőben és jégen is

Miskolc - A pénteki csapadékos, latyakos nyitás után szombat délelőtt kedvezett az időjárás a rendezvénynek.

Miskolc - A pénteki csapadékos, latyakos nyitás után szombat délelőtt kedvezett az időjárás a rendezvénynek.Elözönlötték a családok-barátok a miskolci belvárost, és nem is csak a hivatalos fesztiválhelyszíneket. Összefutunk a tömegben egy tanárnővel, aki pénteken elsírta magát, mert a rendezvény miatt nehezített közlekedési viszonyok miatt csak sokára, átázva-átfázva jutott haza munka után. Most viszont mindezt feledve: vidáman mutatja, milyen szép korondi pálinkáskészletet vásárolt.

Általában is jó a hangulat, az emberek nézelődnek, meg-megállnak a különböző színpadok különböző stílusú produkciói előtt is. Jól meg fér egymás közelében a néptánc, a jazz és a pop.

Az emberek iddogálnak, eddegélnek, van választék bőven. Mondjuk, ha nem tudnánk, nem biztos, hogy kitalálnánk, hogy a kocsonyáé volna itt eredetileg a főszerep (szemre az fogy legkevésbé), inkább békafesztiválra gyanakodnánk. Béka van műanyagból, textilből, kerámiából, fából, kapható belőle kicsi, nagy és óriás, hűtőmágnes, báb és fogókesztyű, s jut belőlük még a fejekre is: sapka formájában. Két kicsi lányt lencsevégre is kapunk békasapkában. A nagyszülőknek kapóra jövünk, megérdeklődik, hol van a játszóház és a kisállat-bemutató, mert oda még szívesen elvinnék a gyerkőcöket.

Felfigyelünk egy vidám társaságra, koccintanak épp. Feltesszük az első kérdést nem értik, szlovákok.

– Kassáról jöttünk, de én egyedül a társaságból, magyar vagyok – vágja ki Karádi Klára, aki büszke szép nevére is. Feltételezzük, hogy a délutáni Kassa Európa Kulturális Fővárosa program keretében nyíló kiállítások kapcsán vannak itt. De nem. Tudnak a tárlatokról, meg is nézik majd, de nem az a lényeg. Megtudjuk: a legelső Kocsonyafesztivál óta mindig Miskolcon töltenek három napot, ők nyolcan (előfordult, hogy tízen is voltak).

– Ki nem hagynánk egyet sem. Mindig ugyanazon a helyen szállunk meg, egy tapolcai hotelben. Nagyon jól érezzük magunkat. És ez a lényeg! – derül ki ez is.

Délutánra megérkezett az eső, ám mi inkább azt érzékeltük: nem az érdeklődők fogytak el, csak az esernyők kerültek elő. Ezzel együtt megnő az érdeklődés a zárt téri programok iránt. Mi is bekukkantunk a Jégcsarnokba, a Macik szurkolói találkozójára, ahonnan szintén nem hiányozhat a fesztivál kabalaállata. A belépés ingyenes, a program csábító.

Megszólítunk két elkötelezett tini Maci-szurkolót. Gecse Enikőt édesapja hívta ki élete első meccsére, ebben az idényben, utána már nem kellett hívni, sőt, barátnőjét, Lánczi Evelin is magával csalta. Most épp kedvenc játékosaikra vadásznak, hogy éljenek a közös fotózkodás lehetőségével. Ha sikerül, egy életre emlékezetes marad számukra a 2013-as Kocsonyafesztivál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában