Helyi közélet

2013.01.07. 20:24

Ha magyar, jó, ha EU, nem jó

Sátoraljaújhely - Nem a víz minősége lett rosszabb Hegyalján, az előírások szigorodtak.

Sátoraljaújhely - Nem a víz minősége lett rosszabb Hegyalján, az előírások szigorodtak.Négy hegyaljai településen – Olaszliszkán, Vámosújfaluban, Tolcsván és Komlóskán – januártól kétnaponta fejenként és naponta két liter tisztított ivóvizet osztanak a lakosoknak a szigorú EU-előírások miatt.

Ez első hallásra kicsit azért tűnhet furcsának, mert a négy település is tulajdonosa a Zempléni Vízmű Kft.-nek, amely Magyarország talán legtisztább ivóvizét szolgáltatja.

A halak miatt?

– Az tény, hogy a négy említett településen a víz arzéntartalma meghaladja az EU által előírt 10 mikrogrammot literenként – mondja Lakatos István, a Zemplén Vízmű Kft. ügyvezető igazgatója. – Azt is hozzá kell tenni, hogy csak ebben az egy értékben lépi át az EU által megengedett határértéket. A víz nem lett rosszabb, mint eddig volt, csak amíg a magyar szabvány volt érvényben, nem volt szükség korlátozásokra, hiszen annak értelmében 50 mikrogramm lehetett a víz természetes arzéntartalma literenként. Az eltérő szabályozást az eltérő étkezési szokások okozzák. A legtöbb EU-tagországban sok tengeri halat fogyasztanak, amelynek hatalmas az arzéntartalma, amely lerakódik a sejtfalakban és nagyon hosszú távon egészségkárosodáshoz vezethet. Ezért szigorította az EU a tagországok számára a vízminőség esetében a szabályozást, mert ott van lehetőség a tisztításra. Miután beléptünk az EU-ba, ezek a szabályok ránk is vonatkoznak és ennek a határideje 2012 végén lejárt.

Négy hónap

Ettől függetlenül furcsa, hogy amíg a sátoraljaújhelyi vízbázis talán a legtisztább ivóvizet szolgáltatja, addig a Zemplén Vízmű Kft.-ben lévő települések közül néhányan mégsem ezt kapják.

Hegyalja felé jelen pillanatban Sárazsadány a végpont – mondja Lakatos István. – Ez nem azt jelenti, hogy Vámosújfaluban, Olaszliszkán, Tolcsván, Komlóskán, Erdőhorvátiban és Háromhután nem mi lennénk a szolgáltatók, de ezeken a településeken saját kútból nyerik a vizet. Erdőhorvátit és Háromhutát idén vettük át üzemeltetésre, így még abban nem vagyunk biztosak, hogy ott milyen minőségű az ivóvíz. Ez sem marad így sokáig, mert miután minden kutunknál kéthetente mérjük a vízminőséget, így hamarosan az Erdőhorváti kúttal kapcsolatban is képben leszünk. Az biztos, hogy a liszkai kút esetében a természetes arzéntartalom 20 és 27 mikrogramm között van literenként. Az újhelyi víz esetében ez az érték 3,2 és 7 mikrogramm között mozog. természetesen szeretnénk, ha ezek a települések is rajta lennének az újhelyi vízbázison és egy egységes hálózatban lennénk. Ez körülbelül 4-5 hónapnyi munka lenne, így ha a tervezett szerencsi gesztorságú, mintegy 100 települést érintő vízminőségjavító beruházás mihamarabb beindulna, akkor alvállalkozóként neki tudnánk látni a munkának.

Szerencs önkormányzatának a gesztorságában az ivóvíz-szolgáltatás minőségének és biztonságának javítását szolgálja Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyolc kistérségében, nyolcvanegy településen az a nagyszabású projekt, amelynek az előkészítése a Környezet és Energia Operatív Program keretében 2008-ban benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően az érintett önkormányzatok, valamint az akkori szolgáltató, a GW-Borsodvíz Kft. közreműködésével kezdődött. A tervek szerint a munkák 2012 szeptemberében kezdődtek volna és 2015 májusban fejeződnének.

Ficsor Miklós, a GW-Borsodvíz Kft. vezetője kérdésünkre elmondta, a beruházás jelenlegi állásáról a gesztor szerencsi önkormányzat az illetékes. Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere elmondta, jelenleg még a közbeszerzési eljárás folyik.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában