Helyi közélet

2012.12.11. 12:40

Miskolcon is tüntetnek a tandíj ellen

Miskolcon is elfoglalták a kormányhivatalt az egyetemisták. Öt pontjukat Demeter Ervinnek szeretnék átadni.

Miskolcon is elfoglalták a kormányhivatalt az egyetemisták. Öt pontjukat Demeter Ervinnek szeretnék átadni.Kedden reggel fél 9-kor több mint száz egyetemista ment be a megyei kormányhivatal miskolci épületébe, és ülősztrájkba kezdtek. Céljuk, – többek között –, hogy a kormány ne vezesse be a tandíjat. A Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK) 5 pontban fogalmazta meg követelését: követelik a tandíj eltörlését, a keretszámok visszaállítását a 2010-es állapotokra, követelik a hallgatói szerződés eltörlését, politikától független felsőoktatást követelnek, követelik, hogy a kormány fejezze be az ifjúságot romba döntő intézkedéseit, és követelik, a Miskolci Egyetem megmaradását. „Azt szeretnénk, ha kampuszunkban a 2010-es állapotok térnének vissza, amikor is 54 ezer államilag finanszírozott hallgató tanulhatott Miskolcon” – mondta lapunknak Szabady Szabolcs, a HÖK elnöke.

A hallgatói önkormányzat hétfőn tartott rendkívüli ülést, ahol megalakult a sztrájkbizottság, és eldöntötték, kedden demonstrálnak – tudtuk meg. Szabady Szabolcs azt is elmondta: azért a kormányhivatalba mentek, mert az állampolgárok itt tehetnek fel kérdéseket, tehát alkotmányos jogukkal éltek. „Nem szeretnénk a kormányhivatal munkáját akadályozni, csupán tiltakozunk a tandíj bevezetése ellen” – fogalmazott.

Az elnöktől megtudtuk: öt pontos követeléseiket Demeter Ervin kormánymegbízottnak személyesen szeretnék átadni, addig maradnak, amíg ez nem sikerül.



Maradhatnak?

Társy József, a megyei kormányhivatal kabinetvezetője azonban lapunknak elmondta: a kormánymegbízott kedden és szerdán Budapesten van. „Tájékoztattuk a történtekről, még egyeztetések zajlanak” – tette hozzá.

Az egyetemisták azonban elszántak voltak kedden délelőtt, amíg Demeter Ervinnel nem találkoznak, addig maradnak. „Szeretnénk, ha ebben az ügyben képviselné a megye és a régió fiataljait” – fogalmazott Szabady Szabolcs.

Maradhatnak éjszakára a demonstrálók? „A kormányablak este 8-ig tart nyitva, humánfeltételeink nem adottak, hogy tovább nyitva legyünk. De ez még nyitott kérdés, ha lesz szándék a maradásra, akkor az további megbeszélés tárgya” – válaszolta Társy József.

A Kormányhivatalban – ahogy Szabady Szabolcs is fogalmazott – korrektül fogadták a tüntetőket. Teával kínálták őket. Annyit kértek, hogy az ügyfélszolgálat munkáját ne akadályozzák. Az egyetem kollégiuma pedig pokrócokat küldött a demonstrálóknak, hogy arra ülhessenek.

Az ügyfelek reakciója vegyes volt, volt, aki egyetértett ugyan az egyetemisták követeléseivel, de zavarta, hogy nyugdíjas létére nem tud leülni, mert a fiatalok elfoglalták a helyeket. A tüntetők viszont azt mondták, ők időnként körbe kérdezik az ügyfélszolgálatra érkezőket, le akarnak-e ülni.

ÉM-NSZR



Nem maradnak csendben

Toldi Bence a Miskolci Egyetem tábláját tartotta a tüntetésen. Ő jelenleg államilag finanszírozott tanulója az intézménynek, és azért csatlakozott a tüntetőkhöz, hogy másoknak is legyen ilyen lehetőségük. „Etikátlannak tartom a tandíj bevezetését. Kevés lehetőséget hagy ugyanis a fiataloknak, főleg a szegényebbeknek. Ha én nem kerülhettem volna be államilag finanszírozott képzésre, akkor most dolgoznom kellene, nem tanulhattam volna tovább” – mondta. Reméli – folytatta –, hogy eredményes lesz a tiltakozásuk. Ő is kijelentette: addig maradnak, amíg a kormánybiztos meg nem érkezik. 

A HÖK elnökétől azt is megkérdeztük, mi lesz, ha a diákok országos tiltakozása nem ér célt. „Olyan nincs, így nem maradhat, nem maradunk csendben” – jelentette ki.


Miskolc - Több, mint 100 egyetemista foglalta el Miskolcon a megyei kormányhivatalt, céljuk, hogy 5 pontos követeléseiket, például a tandíj eltörlését, a keretszámok 2010-es állapotokra való visszaállítását, valamint a hallgatói szerződés eltörlését elérjék. A miskolciak a Miskolci Egyetem megmaradásáért is demonstrálnak.

Miskolc - A Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata a hétfői nap folyamán rendkívüli ülésén sztrájkbizottságot alakított.

Miskolc, 2012. december 11., kedd (MTI) - "Elfoglalták" a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal miskolci épületét a felsőoktatást érintő változtatások ellen tiltakozó hallgatók kedd reggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában