Helyi közélet

2012.12.06. 18:15

Leépítés a TVK-nál és a Tifónál is

Tiszaújváros, Budapest - Összességében kétszáznál több dolgozót érinthet az elhatározott létszámcsökkentés.

Tiszaújváros, Budapest - Összességében kétszáznál több dolgozót érinthet az elhatározott létszámcsökkentés.Mint arról már korábban beszámoltunk, a Mol-csoport idén és az következő évben csoportos létszámleépítés keretében 700 dolgozójától válik meg Magyarországon. A tiszaújvárosi üzemeket – a Tiszai Finomítót (Tifó) és a Tiszai Vegyi Kombinátot (TVK) – is érinti a leépítés. Az intézkedés – mint megtudtuk – a finomítói üzletág hatékonyságának javítása miatt szükséges, mert az évek óta veszteséget termel, jelentős részben a kialakult kedvezőtlen nemzetközi piaci helyzet miatt. A létszámcsökkentések a tervek szerint fele-fele arányban érinthetnek fizikai és szellemi foglalkozásúakat.

Megállapodtak

A Mol-ban és a TVK-ban is megállapodtak a társaság vezetői a munkavállalók érdekképviseleti szervezeteivel a létszámcsökkentésről. Ennek megfelelően a 2013 közepéig tartó időszakban több lépcsőben hajtják végre az elbocsátásokat mind a Tifó-ban és mind Tiszai Vegyi Kombinátban. Információink szerint előbbiben 120-140, utóbbiban pedig valamivel több, mint 100 dolgozót érint a leépítés.

A megállapodás szerint a munkanélkülivé válók a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő felmondási időre járó, illetve végkielégítési juttatásokon felül a Mol-csoportban – tehát a TVK-ban is – töltött idő hosszától függő plusz, pénzbeli juttatásokat is kapnak.

A társaságok a létszámcsökkentésben érintettek meghatározása során figyelembe veszik az elkövetkező másfél évben nyugdíjba vonulókat.

Segítik a sorsukat

Emellett a leépítésben érintettek számára csoportos tanácsadási tevékenységet, proaktív álláskeresési szolgáltatást biztosítanak az üzemi tanáccsal és a szakszervezetekkel egyeztetett tartalommal. A helyi önkormányzattal együttműködve pedig foglalkoztatási tanács létrehozását és működtetését segítik elő.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában