Helyi közélet

2012.12.13. 16:11

Kényszervallató rendőrök a bíróság előtt

Debrecen, Miskolc - Pofonok völgye, avagy helytelenül megválasztott kihallgatási taktika.

Debrecen, Miskolc - Pofonok völgye, avagy helytelenül megválasztott kihallgatási taktika.A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette büntetőtanácsa előtt folytatódott a közelmúltban annak a három rendőrnek a büntető ügye, akiket a Miskolci Törvényszék májusban egyebek mellett kényszervallatásban talált bűnösnek.

Első fokon felfüggesztett

Az ügy elsőrendű vádlottjára a törvényszék két rendbeli, társtettesként elkövetett kényszervallatás bűntette, társtettesként elkövetett testi sértés vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetést szabott ki, amit végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett.

A másodrenű vádlott ugyanezekért a cselekményekért ugyanazt a büntetést kapta, ám annak végrehajtását 3 év próbaidőre függesztette fel a törvényszék. Harmadik társukat közokirat-hamisítás bűntettében találta bűnösnek a bírói tanács, ezért őt 375 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A döntés ellen valamennyi vádlott és védőik fellebbezést nyújtottak be, így került az ügy a tábla elé.

A vádirat szerint a három vádlott az egyik borsodi rendőrkapitányságon dolgozott és dolgozik nyomozóként. 2009 augusztusában az egyik helyi középiskola tanára feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert valaki a családi házának falát festékkel öntötte le, amivel 100 ezer forint kárt okozott.

A feljelentő elmondta, hogy őt és feleségét is többször zaklatták trágár telefonhívásokkal, A rendőrség először nem mozdult rá az ügyre, „tettes ismeretlen” megjelöléssel felfüggesztette a nyomozást, amit a feljelentő megpanaszolt.

Már nyomozni se akartak...

Az ügyészség helyt adott a panasznak, és a nyomozás folytatására utasította a nyomozóhatóságot. Az újraindult nyomozás során fény derült a telefonbetyár személye, aki tagja egy háromfős diáktársaságnak, s akik rossz néven vették, hogy tanáruk nem vitte el őket osztálykirándulásra.

Szükségesé vált a fiatalok kihallgatása, ezért 2010 márciusában az első és másodrendű vádlott megjelent a középiskolában, és az akkor még 18. életévüket be nem töltött három fiatalkorú fiút szabályszerű idézés, a törvényes képviselők és az iskolavezetés előzetes értesítése nélkül, kihallgatás céljából szolgálati autóval a kapitányságra vitte, ám az intézkedésről elmulasztottak jelentést írni.

Elcsattantak a pofonok

A kihallgatás során a telefonbetyárt a másodrendű vádlottá vált nyomozó azzal fenyegette, hogy ha nem ismeri el a cselekmények elkövetését, kilógatja az ablakon, kollégája pedig kétszer pofonvágta, a gyerek így végül bevallotta, hogy néhányszor felcsörgette telefonon tanárát.

A srác tanúvallomásáról a kihallgatáson jelen nem lévő , szintén nyomozóként dolgozó harmadrendű vádlott vett fel jegyzőkönyvet, melyben ily módon hamis tényeket rögzített. A két kihallgató rendőr a másik sráccal sem bánt kesztyűs kézzel, a tanúkénti kihallgatása során ő is kapott pár pofont, miközben „durván és fenyegetően beszéltek vele”. Végül ő is bevallotta, hogy kétszer felhívta korábbi osztályfőnökét. A fiatalkorúak sérüléseiről orvosi látlelet készült, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Az ítélőtábla a legutóbbi tárgyaláson nem hozott ítéletet az ügyben, ami így a jövő év elején folytatódik.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában