Helyi közélet

2012.12.23. 16:53

Kántálók és betlehemezők köszöntője Komlóskán

Komlóska - Komlóskán még ma is nagy hagyománya van a karácsonyi köszöntőknek.

Komlóska - Komlóskán még ma is nagy hagyománya van a karácsonyi köszöntőknek.Szlebidno Boha chvalété? Szlebidno! (Szabad az Istent dícsérni? Szabad!) Ez a kérdés és válasz az elmúlt évtizedekben gyakran elhangzott december 24-én délután Komlóskán, és még a mai napig is él a népszokás a hegyaljai község ruszin közösségében.

Ruszinul és magyarul

– A ruszin nyelv leginkább az ukránra hasonlít – mondja Szemán András, aki maga is aktív kántáló és betlehemező Komlóskán. – Szlovákiában, Csehországban és még egy kicsit Lengyelországban is el lehet vele boldogulni, de a szintén szláv oroszra már alig hasonlít. Az a baj, hogy bár az iskolában folyik ruszin nemzetiségi oktatás, de egyre kevesebben beszélik a ruszin nyelvet a faluban. Ezért van az, hogy bár kétnyelvűek a kántáló és a betlehemező énekeink és mondókáink is, de van, aki csak ruszinul, van, aki csak magyarul használja azokat.

Kántálók és betlehemezők

Hogy mi a különbség a kántálás és a betlehemezés között? A komlóskai kántálás családi vagy baráti társaságok között zajlik – mondja Szemán András. Ilyenkor a családok tagjai összeállnak, felkeresik egymást valamelyikük házánál, megállnak az ablak alatt és bebocsátást kérnek. Ha azt megkapják, akkor még az ajtó előtt énekkel kedveskednek a vendéglátóknak, majd jókívánságokat mondanak a ház lakóinak:

„Adjon az Isten több karácsony estét elérni, de nem igen szomorút, örvendetesebbet. Bort, búzát, békességet

Holtak után üdvösséget, ezt kívánom az egész ház népének!”

A háziak almával, dióval vagy bobajkával kínálják a kántálókat, majd együtt mennek a templomba a szentesti ünnepi misére.

A betlehemezők két nagy csapatban járják a falut december 24-én. A kis csapat fiatalokból, a nagy csapat felnőttekből áll. Ez utóbbinak tagja Szemán András, de idén ő tanítja be a kis csapatot is.

– A betlehemesek régen a falu házaiból kérték kölcsön a három angyal és a két öreg jelmezéhez szükséges ruhadarabokat, a szoknyákat és a gubákat – mondja Szemán András. – A két csapat a szentesti mise előtt jelenik meg a templom előtt. Ott énekelnek egyet, majd bemennek a templomba a misére és azt követően ismét énekelve mennek ki, majd körbejárják a falut. Általában azokhoz a házakhoz mennek, ahová már előre megbeszélték. Ott is bebocsáttatást kérnek, majd előadják a köszöntőkből, mondókákból és énekekből álló műsorukat, majd boldog karácsonyt kívánva mennek tovább.

Végezetül pedig Szemán András megosztott velünk egy komlóskai köszöntőt is.

„Karácsony estéjén szépen vigadjatok, első órájában békében jussatok. Valamennyi Isten házi lakosai vagytok,

Az Isten áldása maradjon rajtatok. Legyen nektek bőven borotok, búzátok, mennyből ékesítse aranykoronátok. Tiszta szívemből ezt kívánom az egész házi népnek.”

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában