Helyi közélet

2012.12.04. 10:37

„Szükség van a bölcsészekre"- Interjú: Dr. Illésné dr. Kovács Mária dékánnal

Miskolc - Húszéves a Miskolci Egyetemen a bölcsész- és társadalomtudományi képzés. A kar jubileumi rendezvényekkel ünnepli a könnyűnek nem mondható, de sikeres 20 évet. Dr. Illésné dr. Kovács Mária dékán a legnagyobb sikernek azt tartja, hogy az egyik országos, egyetemi rangsorban a kar az első helyen szerepel.

Miskolc - Húszéves a Miskolci Egyetemen a bölcsész- és társadalomtudományi képzés. A kar jubileumi rendezvényekkel ünnepli a könnyűnek nem mondható, de sikeres 20 évet. Dr. Illésné dr. Kovács Mária dékán a legnagyobb sikernek azt tartja, hogy az egyik országos, egyetemi rangsorban a kar az első helyen szerepel.Hogyan emlékszik a kezdetekre?

Dr. Illésné dr. Kovács Mária: Én a képzés indulása után egy évvel kapcsolódtam be a munkába. Addigra már felálltak a tanszékek, de még viszonylag az elején tartottunk. Akkor kerültek át a Bölcsészegyesülettől az egyetemre a hallgatók, és akkor kezdődött el két évfolyamon az oktatás.

Először tanársegédként dolgoztam, úgyhogy végigéltem az alapítással járó összes feladatot. Akkoriban az infrastruktúra biztosítása, az oktatási gárda felépítése, a szakok teljes körű akkreditációja és újabb szakok indítása volt az alapvető feladat. De ugyanilyen fontos volt a miskolci oktatók arányának növelése és a minősítettség javítása, hiszen tudtuk, hogy egyetemet működtetni csak minősített oktatókkal lehet.

Az első 4-5 év legfontosabb célkitűzése tulajdonképpen a kari rang elérése volt. Amikor ezt 1997-ben megkaptuk, újabb és újabb kihívások vártak ránk: a kreditrendszerre, a Neptun-rendszerre, majd a bolognai rendszerre való áttérés, a doktori iskola akkreditációja. Mindez nagyon komoly munka volt, de ez alatt a két évtized alatt kiváló eredményeket tudtunk elérni. Csak egy ezek közül: a legutóbbi, HVG által készített egyetemi rangsorban karunk az oktatók kiválósága alapján az első helyen szerepel nemcsak a bölcsészettudományi karok között, hanem az ország összes karának rangsorában is.

Minek köszönhető ez a nagyszerű eredmény?

Dr. Illésné dr. Kovács Mária: Az utóbbi évek finanszírozási nehézségei azt eredményezték, hogy mi nem tudtunk a mennyiségi fejlesztés felé fordulni, tehát viszonylag kevés oktatót tudtunk felvenni. A minőségi fejlesztést viszont fontosnak tartottuk. Nálunk az oktatók több mint 80 százaléka tudományos fokozattal rendelkezik, azonkívül sokan habilitáltak, és vannak MTA-doktori fokozattal rendelkező oktatóink is.

Hogyan tudnak megfelelni a felsőoktatást érintő újabb és újabb változásoknak?

Dr. Illésné dr. Kovács Mária: A változások egyértelműen negatív tendenciát mutatnak. Legyünk őszinték, lefelé menő spirálban van a felsőoktatás. Nagyon nehéz ezt a helyzetet minősíteni. A legutóbbi költségvetési elvonások súlyosan érintenek minden felsőoktatási intézményt. Különösen megsínylik ezeket a változásokat a bölcsészettudományi és társadalomtudományi képzési területek, hiszen itt jelentős az államilag támogatott hallgatói létszám csökkenése.

Egyelőre annyit tudunk, hogy országos szinten ezen a területen újabb csökkenés várható, de hogy ez hogyan érinti a mi egyetemünket, arról még nincsenek információink.

Van-e fizetős kereslet a kar képzéseire?

Dr. Illésné dr. Kovács Mária: Ebben a régióban nagyon nehéz nagyszámú önköltséges képzésre jelentkező hallgatót toborozni. Mindannyian tudjuk, hogy térségünkben meglehetősen sok a halmozottan hátrányos helyzetű gyerek, nagyon sok család komoly egzisztenciális problémával küzd, és nem tudják felvállalni, hogy a költségtérítést kifizessék. Ezt abból is látjuk, hogy fölvesszük a hallgatókat, de rögtön a beiratkozást megelőzően iszonyatos számú kérvényt kapunk, hogy engedjük el vagy csökkentsük a költségtérítést.

A jelenlegi szabályozás azonban erre már nem ad lehetőséget. Akkor a hallgató úgy dönt, hogy passziváltatja magát, el se kezdi a tanulmányait pusztán azért, mert nem tudja felvállalni a költségtérítés kifizetését. Tudom, hogy erre szokták mondani, hogy ott van a diákhitel, de ha belegondolunk abba, hogy nagyon sok család került reménytelen helyzetbe épp a lakáshitelek miatt, akkor érthető, hogy a szülők nemigen támogatják, hogy a gyerekek az életüket hatalmas adóssággal kezdjék. Sok esetben azonban csak a diákhitel a megoldás a tanulmányok finanszírozására.

Most mi a tapasztalat? El tudnak helyezkedni a karon végzett hallgatók?

Dr. Illésné dr. Kovács Mária: A médiában nagyon gyakran halljuk, sajnos a politikusoktól is, hogy a bölcsész- és társadalomtudományi képzésben tanulók nem tudnak elhelyezkedni. Épp ezért megnéztem a regionális munkaügyi központ adatait, és ugyanezt tette az ország 6 nagy egyeteme is. Így egy országos statisztikát kaptunk. A legnagyobb meglepetésünkre azt tapasztaltuk, hogy sokkal nagyobb a műszaki végzettségű álláskeresők száma, mint a bölcsészet és társadalomtudományi képzésben résztvevők száma.

Ebben a régióban például négyszer annyi műszaki végzettségű álláskeresőt regisztrálnak, mint bölcsészt. A munkaügyi statisztikák tehát pontosan azt mutatják, hogy el tudnak helyezkedni a hallgatóink. Ha be is kerülnek a rendszerbe, néhány hónap alatt találnak munkát. Ugyanezt mutatják a DPR (Diplomás Pályakövető Rendszer) vizsgálatai is.

Pedig mindenütt azt hallani, hogy az iparnak mérnökökre van szüksége.

Dr. Illésné dr. Kovács Mária: Változnak a világtrendek, amire oda kell figyelnünk. Mert Európa ma már nem a nehézipar fellegvára, hanem a szolgáltatások, a kreatív szféra határozza meg a GDP-t. A fejlettebb országokban ez a szféra egyértelműen nyitott a bölcsész végzettségű szakemberek fogadására, ugyanúgy, ahogy a multinacionális cégek is. Mégpedig azért, mert a bölcsészeknek jó a kommunikációs készségük, jól beszélnek nyelveket, tudnak csapatban dolgozni, és olyan alapműveltséggel rendelkeznek, amelyre nagyon jól lehet építeni. Ezek olyan komoly eredmények, amelyek nélkül nem létezik társadalmi fellendülés.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában