Helyi közélet

2012.12.20. 12:44

„A 250 milliós költségvetést a szervezők állták”

Miskolc - „A Sörfesztivál Miskolcot népszerűsíti - 70 ezren szórakoztak a négy nap alatt” – írja a városháza.

Miskolc - „A Sörfesztivál Miskolcot népszerűsíti - 70 ezren szórakoztak a négy nap alatt” – írja a városháza.Mi maradt Miskolcnak a Sörfesztiválból? címmel jelent meg cikkünk szerdán. Lapunk birtokában van ugyanis az a szerződés, amit a miskolci önkormányzat, és Hajdú Péter cége, a törökbálinti Septemberfest Kft. kötött a fesztivál szervezésére. Ebből kiderül: a város ingyen adta a területet, a rendezvény idejére biztosította a Népkertben található nyilvános WC-k térítésmentes használatát, biztosította az orvosi ügyeletet, vállalta a fesztivál takarítását, szemétszállítást. És az is a szerződés része, hogy a város hirdetési felületet ad az ismert tévés cégének: tömegközlekedési járműveken és a helyi médiumokban.

Ennek kapcsán kérdeztük szerdán az önkormányzatot: „Miért biztosította ingyen a Népkertet és a sportcsarnokot, illetve a reklámfelületet, a takarítást, a szemétszállítást és az orvosi ügyeletet Miskolc városa a törökbálinti cégnek? Igaz, hogy a közterületek bérbeadásáról szóló rendelet része, hogy a polgármester dönthet egy terület térítésmentességéről, ha az ott megrendezendő program a város érdekét szolgálja, de ha ez így van, honnan lehetett tudni, hogy ez a fesztivál sikeres lesz, illetve a város érdekét szolgálja majd? A több mint egy évtizedes Kocsonyafesztivál már bizonyított, miért nem kapnak ingyen területet? A szerződés kapcsán miért nem kérték ki a gazdasági bizottság véleményét? Mennyibe kerül egy reklámfelület a miskolci autóbuszon és villamoson? Miskolcnak mi volt a haszna a fesztiválon, mennyit keresett rajta? És miért kellett ezt a programot 2020-ig lekötnie a városnak, ilyen feltételekkel? Milyen mérleggel zárt a sörfesztivál?

100 milliós médiakampány

Kérdéseinkre csütörtökön közlemény érkezett az önkormányzattól, melyben a következők vannak:

Miskolc vezetése kiemelten fontos feladatának tekinti a város életében jelen lévő és a jövőben létrejövő kulturális és gasztronómiai rendezvények támogatását. Azokét, melyek Miskolc hírnevét öregbítik. Ilyen a Miskolci Kocsonyafesztivál is, amit tavaly 12 millió 500 ezer forinttal támogatott az önkormányzat, hiszen 13 millió helyett 500 ezer forintot fizettek a területhasználatért, de éveken keresztül más módon is kapott támogatást a fesztivál. 2012 szeptember 6. és 9. között Miskolcon rendezték meg - mind a területét, mind a látogatók számát - tekintve az első és legnagyobb hazai sörfesztivált. A sörfesztivált szervező cég 100 millió forint értékű médiakampánnyal hirdette a miskolci Sörfesztivált...hazai, valamint külföldi médiumok felületein. A cég fizette továbbá a helyi és szlovák óriásplakátok nyomdai és kihelyezési költségeit, a járműreklám költségeit...A 100 millió forint értékű médiakampányban mindenhol elhangzott Miskolc város neve. A Sörfesztivál teljes költségvetése 250 millió forint volt, melyet teljes egészében a szervezők fizettek. Ebben benne van a közel 40 fellépő honoráriuma és a marketing költség is. Egy ekkora méretű fesztivál belépődíja mindenhol 4000 forint körül van az országban. Miskolcon az önkormányzat kérésére 1600 forint volt.

A fesztivál idején a városban található szálláshelyek forgalma is fellendült. Az ebből befolyt idegenforgalmi adó a város kasszáját gyarapítja. A 2012. szeptemberi idegenforgalmi adó 8,5 millió forint, a vendégéjszakák száma 18.888. 2011. szeptemberében ez 5 millió forint volt, a vendégéjszakák száma pedig 12.500.

A Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottságnak közterülethasználati ügyekben nincs hatásköre, ezért nem is volt szükség arra, hogy a kérdést a bizottság megtárgyalja,...Az önkormányzat 2017-ig kötött megállapodást a Kft.-vel. Minden a jogszabályoknak megfelelően történt.

ÉM-NSZR


Mi maradt Miskolcnak a Sörfesztiválból?

A Miskolci Sörfesztivál ügye újra téma az Észak-Agora levelezőfórumán. Annak kapcsán merült fel, hogy a Jobbik sajtótájékoztatót tartott, szerintük ugyanis százmilliós bevételről mondott le a miskolci Fidesz Törökbálint javára. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában