Helyi közélet

2012.12.07. 14:14

Arab édességek az ünnepi asztalra

Miskolc - Ha nyugdíjas lesz, utazni fog, és összegyűjti a meglátogatott tájak gasztronómiai csodáit, fogadta meg Andorkóné Matisz Cecília még évekkel ezelőtt. Mint mondta, még arra is gondolt, hogy a megszerzett receptekből szakácskönyvet ír. Az utazások már elkezdődhettek, az immár nyugdíjas biológia-földrajz szakos tanár néhány éve járt már Brazíliában, tavaly pedig egy tíz napos körútra jutott el Szentföldre.

Miskolc - Ha nyugdíjas lesz, utazni fog, és összegyűjti a meglátogatott tájak gasztronómiai csodáit, fogadta meg Andorkóné Matisz Cecília még évekkel ezelőtt. Mint mondta, még arra is gondolt, hogy a megszerzett receptekből szakácskönyvet ír.

Az utazások már elkezdődhettek, az immár nyugdíjas biológia-földrajz szakos tanár néhány éve járt már Brazíliában, tavaly pedig egy tíz napos körútra jutott el Szentföldre.

–Egyiptom, Jordánia és Izrael szerepelt a programban. Csodálatos élmény volt – meséli portálunknak. Jártak a Vörös tengernél, az ókori emlékekkel teli, jordán Petrában, majd a fővárosban, Ammanban. Sivatagi túrán is részt vettek, ahol nagyon ízlett neki a beduinok kínálta vacsora. Izraelben végigjárták Jézus stációs helyeit, voltak többek között Jeruzsálemben, Betlehemben. Örökre emlékezetes marad az a feketeiszap-pakolás is, amellyel a Holt-tengerben gyógyították magukat.

– Mindemellett minden szálloda minden vacsorája és ebédje valamilyen különlegességgel rukkolt elő. Leginkább az édességek voltak csodásak.

Cecília meséli, az arab világ édességei mindig is vonzották. Most sem csalódott bennük. Már kinézetre is guszták voltak, az ízük pedig mennyei.

– Felkerestem a szállodák arab cukrászait, és a tolmács segítségével elkértem a recepteket – tudjuk meg Cecíliától. Az édességeket aztán itthon is elkészítette, és a család kedvenceivé váltak. Ezeket készíti – közkívánatra – a családi ünnepekre: szülinapokra, húsvétra, karácsonyra.

A zsűrinek is ízlett

És ezekkel az édességekkel pályázott karácsonyi receptversenyünkre Karácsonyi csoda és a Karácsonyi mézes narancstorta néven.

Ahol aztán kiderült, nem csak a családot, hanem a verseny zsűrijét is elkápráztatták az arab finomságok, mint mondták, nem találkoztak még ezekkel az ízekkel. Olyannyira ízlett nekik, hogy mindkét tortát (és Cecília egy pogácsáját, a sajtos-tepertőset) is beválogatták hamarosan megjelenő receptkönyvünkbe.

– Pontosan úgy sikerültek az édességek, mint amilyenek a szállodában voltak – mondja Cecília. Hozzáfűzi, a díszítésen változtat mindig, mégpedig az alkalomhoz illően. Húsvétkor marcipán tojások kerülnek rá, karácsonykor marcipánból készült karácsonyfa. Volt, hogy szülinapra piros-fehér-zöld volt a dísz, a színeket az eper, a sárgadinnye és a kivi hármasa adta.

Cecíliától megtudjuk, Brazíliából is „hazahozta” a helyi kedvencét pár évvel ezelőtt, egy datolyás édességet, azt a finomságot is gyakran elkészítik otthon. És azt az egzotikus gyümölcspoharat is, amelyben avokádó, papaya, narancs és ananász van, a gyümölcsöket tejszínhabbal díszítették.

– Főleg az édességek receptjei vonzanak – jegyzi meg, a többi étel között gyakoribb, hogy olyan összetevő van, ami miatt nehéz lenne Magyarországon elkészíteni. A tortálnál, süteményeknél nem volt ilyen probléma.

Cecília elárulja még, nagy vágya, hogy egyszer Indiába is eljusson. Vonzzák a dél-amerikai országok is, így Argentína Chile és Peru, különösképpen a magas hegyek.

ÉM


Kettős siker

Andorkóné Matisz Cecíliáról még azt is el kell mesélnünk, hogy nem először indult lapunk receptversenyén. Sőt, tavaly a leves és a desszert kategóriában is az első díjat érdemelte ki a zsűritől. A sikert tetézte, hogy lánya is indult, ő pedig levesével a második helyen végzett édesanyja után.Cecília egyébként három unokával büszkélkedhet, a legkisebb tavalyi eredményhirdetésünkkor volt egyhetes.


Karácsonyi mézes narancsos torta - Recept

Hozzávalók:  

  • A tésztához:20 dkg kristálycukor, 10 dkg finomliszt, 10 dkg étkezési búzakeményítő, 6 tojás, 2 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál sütőpor
  • A krémhez:27 g (9 lap) zselatin, 5 narancs, 1 evőkanál méz, 3 dl tejszín,A torta bevonásához:2 dl tejszínhab
  • A díszítéshez: 5 dkg felaprított pisztácia, vagy csokoládé darab, tejszínhab, szárított narancsszeletek
  • Elkészítés: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és belekeverjük a sárgáját. Rászitáljuk a keményítővel, kakaóporral és sütőporral elvegyített lisztet, majd lazán összedolgozzuk. Margarinnal kikent, 26 cm-es tortaformába töltjük, és előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2. fokozat) 25 percig sütjük. Rácsra téve hűtjük. A krémhez a zselatint beáztatjuk, közben két narancsot, forró vízben megmosunk, megtöröljük, a héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A narancshéjhoz hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a folyékony mézet, felmelegítjük, és feloldjuk benne a zselatint. Hűvös helyre tesszük. A többi narancsot, a fehér réteggel együtt lehámozzuk, a gerezdeket a hártyából kiemeljük. A tejszínt kemény habbá verjük. A narancshúst apróra összevágjuk és a tejszínhabbal együtt, a dermedő léhez adjuk. A piskótát keresztben három felé vágjuk. Az alsó lapot egy tálra fektetjük, köré karimát pattintunk. Rákenjük a narancskrém felét, befedjük a második lappal, rásimítjuk a megmaradt krémet, és ráfektetjük a harmadik lapot. Körülbelül két órára hűtőszekrénybe tesszük. A torta bevonásához a tejszínt kemény habbá verjük, a karima eltávolítása után, bevonjuk vele a tortát. Az oldalát pisztácia darabokkal megszórjuk, ( lehet csokoládé dara is). A tetejét tejszínhab rózsával és szárított narancsszeletekkel díszítjük.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában