Helyi közélet

2012.12.03. 17:31

A Mikulás szarvasai - Rénszarvasok Miskolcon

Miskolc - Bár a Mikulás még nem érkezett meg, a szarvasai már itt vannak. Rénszarvasokkal gyarapodott ugyanis a Miskolci Állatkert gyűjteménye. A három állat – egy hím és két nőstény – Csehországból, a Brnoi és az Olomouci Állatkertekből költözött a vadasparkba, ahol látogatóink már láthatják is az új lakókat.

Miskolc - Bár a Mikulás még nem érkezett meg, a szarvasai már itt vannak. Rénszarvasokkal gyarapodott ugyanis a Miskolci Állatkert gyűjteménye. A három állat – egy hím és két nőstény – Csehországból, a Brnoi és az Olomouci Állatkertekből költözött a vadasparkba, ahol látogatóink már láthatják is az új lakókat.A rénszarvas (Rangifer tarandus) az északi sarkkör vidékén honos, ahol az őslakosok már ősidők óta vadásszák, az Eurázsia északi részén élő népek pedig már háromezer évvel ezelőtt háziasították. Sokoldalúan fel tudják használni, hiszen amellett, hogy igásállat, húst és tejet ad, szőrét és bőrét felhasználják ruhák és sátrak készítésére, csontjából és ínszalagjaiból különféle szerszámokat készítenek.

Akik a rénszarvast eddig csak filmen vagy képen láttak, kicsit talán meglepődhetnek, amikor élőben találkoznak velük. Ennek egyik oka barátkozó természetük lehet. A közismertebb hazai gímszarvastól pedig jóval kisebb termetűek – ennek ellenére valóban képesek húzni a Télapó ajándékokkal megrakott szánját is.

A szarvasoknak – nevükkel ellentétben – nem szarvuk, hanem agancsuk van. Ezt a csontképződményt az állat évente leveti, és helyére újat növeszt. A rénszarvas különlegessége azonban, hogy nem csak a bikák, hanem a tehenek is viselnek agancsot. Ez a Miskolcra érkezett állatoknál most ugyan nem látható, mivel a szállításhoz az agancsukat le kellett fűrészelni a sérülések megelőzése érdekében. Természetesen az őszi - tél eleji agancshullajtást követően a rénszarvasok ebben az időszakban kezdik növeszteni új koronájukat, ám ékességük nélkül is érdemes találkozni a Mikulás szarvasaival.

- Miskolci Állatkert és Kultúrpark -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában