Helyi közélet

2012.10.17. 20:41

Ünnepi hagulatú sütemények

Miskolc - Hajrá a receptversenyünkben: várjuk még karácsonyi süteményeik receptjeit.

Miskolc - Hajrá a receptversenyünkben: várjuk még karácsonyi süteményeik receptjeit.Szép számmal érkeznek a karácsonyi süteményreceptek szerkesztőségünkbe, de bízunk benne, hogy tovább nő a számuk most, a hajrában: október 22-éig várjuk a finomságok leírásait.

Lapunk ugyanis karácsonyi receptversenyt hirdetett meg, a zsűrizésre a miskolci Kisgergely cukrászda szakembereit kértük fel. A napokban kérdeztük, mit szólnak a beérkezett receptekhez. Balga Tibor cégvezető elmondta, nagyon sok jónak ígérkező pályázat érkezett, de épp a karácsonyi sütemények száma kevés.

Hogy mit tart igazán karácsonyinak a cukrász? Főleg azokat, mondja, amelyek az ünnepi hangulatot tükrözik, amelyekben például méz, mák, dió, narancs, fahéj van. Azt is hozzáfűzte, hogy azokat a recepteket tartja esélyesnek a nyerésre, amelyek egyediek, amelyeket nem szakácskönyvből, internetről másoltak ki.

Dió és mazsola

Balga Tibor több pályázót is kiemelt, az ő receptjeik első olvasásra is elnyerték a tetszését. Említette például a járdánházi Bujdosó Józsefnét, aki a Mákos béles receptjét küldte be, és az égerszögi Urbán Kornéliáét: ő Püspökkenyérrel pályázott. Ez utóbbiról a szakember megjegyezte, bár ismert süteményről van szó, de a dió és a mazsola harmóniája igazán karácsonyivá emeli.

A Kisgergely cukrászda ígéri, a legjobb süteményeket elkészítik a pályázó jelenlétében, és akár a cukrászdában is megvásárolhatók lesznek. A legjobb receptek az Észak-Magyarország ünnepre megjelenő szakácskönyvébe is bekerülnek.

ÉM-HM


Recept - Urbán Kornélia püspökkenyere

15 dkg cukrot 2 egész tojással és 2 tojás sárgájával habosra keverünk. Ezután 15 dkg lisztet, melybe fél csomag sütőport elkevertünk, részletekben hozzákeverünk. Ebbe a masszába 10 dkg mazsolát, 6 dkg vágott diót, 6 dkg vágott mandulát, és a 2 tojás kemény habját keverjük. A tésztát hosszúkás, vajjal kikent, lisztezett tepsibe – őzgerincformába – téve világossárgára sütjük. Legjobb 1-2 napi állás után szeletelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában