Helyi közélet

2012.09.06. 18:55

Miskolc és a kassai EKF

Miskolc - Kassa és Miskolc megállapodott: ott leszünk az Európa Kulturális Főváros rendezvényein.

Miskolc - Kassa és Miskolc megállapodott: ott leszünk az Európa Kulturális Főváros rendezvényein.Kassa és Miskolc ünnepének nevezte Kriza Ákos polgármester azt, hogy a két város csütörtökön aláírta a Kassa Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2013 projektben való együttműködési megállapodást. „Kassát és Miskolcot több százéves kapcsolat köti össze, amely 1997-ben testvérvárosi kapcsolattá érett. Az elmúlt években is számos program erősítette a kapcsolatunkat de a jövő évi együttműködés a csúcsa lesz a közös munkának” – mondta Kriza Ákos.

Elmondta azt is, amikor másfél évvel ezelőtt, a két város közt félúton találkozott Richard Raši-al, Kassa főpolgármesterével, azt jelképezte, hogy tettek egy lépést egymás felé, és arra szerződtek – fogalmazott a polgármester –, hogy Kelet-Európa ezen felét nagyléptékben fejlesztik, ennek egyik lépcsője lehet a jövő évi rendezvénysorozat.

Richard Raši nemcsak prtner-, de baráti városnak is nevezte Miskolcot a csütörtöki együttműködési megállapodás aláírásán. Mint mondta: függetlenül attól, hogy ki vezette a várost, mindig jó viszonyt ápoltak Miskolccal.

A keretmegállapodásról elmondta, hogy az a kultúra és a turizmus területét érinti, de ezáltal a gazdaságra is hatással lehet. Kiemelte azt is, hogy Kassa ajánlani fogja Miskolcot a turistáknak, és már a mostani Miskolci Sörfesztivált is óriásplakátok hirdetik náluk.

Áttranszformálni

Ján Sudzina, a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekt igazgatója azzal kezdte, hogy a program célja, hogy az iparvárost áttranszformálják kulturális várossá. A kulturális fővárosi cím pedig nem csak programokat rejt magában, de beruházásokat is. Ennek keretében jelenleg több mint 20 zajlik Kassán, 75 millió euró összegben – tudtuk meg. Emellett 350 rendezvény színesíti majd a programot, amelybe bekapcsolódnak az ukránok, románok, magyarok is.

A magyar programok közül a projektigazgató kiemelte Márai Sándorhoz kötődő filmbemutatóját, illetve, hogy Kassán felújítják és bemutatják az író szobáját. Illetve a Miskolci Galériában nyílik majd L’udovit Oelschlager és Halász Hradil Elemér kiállítás, illetve a Kocsonyafesztiválra két előadással is készül Kassa. Kiss Gábor alpolgármester arról beszélt, hogy a közös programok nemcsak jövőre, de már az idén elkezdődnek. A szeptemberi, Főszezon turisztikai kiállításon például Miskolc és Kassa lesz a díszvendég, így a főszínpad műsorát is a két város adja. Októberben Miskolc mutatkozik be Kassán: kulturális és gasztronómiai programokkal. A januári, kassai megnyitón pedig Miskolc is szerepet kap majd.

Az alpolgármestertől megtudtuk: az Operafesztivált és a nemzetközi filmfesztiválunkat is beharangozzuk Kassán, és a Miskolci Nemzeti Színház által rendezett Határontúli Színházak Fesztiváljának programját is összehangolják a kulturális fővárosi rendezvényekkel. De lesz borfesztivál is, ahol először Miskolc utazik Kassára, majd a szlovák város érkezik hozzánk. Ezenfelül a Miskolci Szimfonikusok jubileumi koncertet adnak majd a Kassai Dómban.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában