Helyi közélet

2012.09.23. 12:24

Életutak: Orvosaink – Dr. Sólyom Enikő

Miskolc - Miskolci orvosokat bemutató cikksorozatomban elsőként Dr. Sólyom Enikő egyetemi docenst mutatom be, a kiváló orvost és a nagyszerű embert, aki Miskolc városnak meghatározó személyisége. 

Miskolc - Miskolci orvosokat bemutató cikksorozatomban elsőként Dr. Sólyom Enikő egyetemi docenst mutatom be, a kiváló orvost és a nagyszerű embert, aki Miskolc városnak meghatározó személyisége. 

„Tisztelet az életben levővel szemben és határtalan felelősség mindazért, ami él.” - Albert Schweitzer

Számtalan szülő és gyermek gondol hálás szívvel főorvosnőre, aki orvosi pályája (hivatásának gyakorlása) során mindig tudása legjavát adva gyógyította kis betegeit, s bíztatta az aggódó édesanyákat, édesapákat. Ma is így van ez, fáradhatatlanul gyógyít, mosolya, kedvessége enyhíti páciensei szorongását. Személyes ismeretségünk arra az időre nyúlik vissza, mikor kisgyermekeimnek többször kórházi kezelésre volt szükségük. Több alkalommal gyógyultak a Sólyom tanárnő vezette osztályon. Főorvosnő minden beteg gyermekre egyformán nagy figyelmet fordított. Orvosi tevékenysége mellett nem maradt el a simogatás, a mosoly. Munkaidején túl, hétvégeken is ellenőrizte állapotukat. Gyermekeim – kórházi kezelésük előtt – megkérdezték tőlem, hogy ott lesz-e az a kedves, fiatal, szőke doktor néni, aki már többször is meggyógyította őket, akinek mindig volt hozzájuk kedves szava. Mert a felépülésbe vetett hit megalapozója az ORVOS, aki nem csak a beteget gyógyítja, de foglalkozik annak lelkiállapotával is. 

Dr. Sólyom Enikő a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát summa cum laude minősítéssel. A Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kórház Gyermekosztályán kezdte pályáját. Szakterülete: gasztroenterológia, endokrinológia, lipidológia, anyagcsere betegségek. 1992-ben egyetemi docensi kinevezést kapott. A Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem II. Gyermekgyógyászati Tanszékén, majd a DEOEC Gyermekegészségügyi Intézetében, valamint a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézetének keretében folytatott oktatói tevékenységet. Számtalan külföldi orvosi kongresszus előadója volt, kutató, az orvostanhallgatók témavezetője. Kitüntetései közül csak néhányat emelek ki például: az 1981-ben kapott Nívódíjat, a 2006-ban Schoepf – Merei emlékérmet, a 2007-ben Kitüntető Tudományos díjat (MTA). Tartalmas életpályája csúcsán, az élet filmjét visszanézve a pályaválasztásról, a szakmai- és magánélet pozitívumairól kaphatunk képet.

Mit tudhatunk a magánemberről?

Elsőként azt, hogy Ő is édesanya. Gyermekei sikeres emberek. Unkáitól, családjától kapott szeretet pedig új erőt ad a mindennapokhoz, hogy fáradságot nem ismerve gyógyítson. Az orvosi pályája családi indíttatású volt. Édesapja gyógyszerészként segített a betegeken, édesapja barátja pedig – aki gyakran megfordult a családnál – körzeti orvosként. Mint kisgyermek korán, már 3 évesen elhatározta, hogy orvos lesz. Máig örül jó döntésének. Úgy gondolom, hogy a gyógyítás egy olyan csodálatos hivatás, melyet legszebben Szent-Györgyi Albert orvoskutató fogalmazott meg: „… Uram! Engedd, hogy társaid legyünk az alkotásban.Megértsük és megszépítsük a Te kezed munkáját, …” 

Főorvosnőnek és szeretteinek jó egészséget kívánva üdvözlettel: Győrffy László Jánosné a miskolci Selyemréti Általános és Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola pedagógusa 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában