Helyi közélet

2012.07.10. 19:30

Újhelyben nincs káosz

Sátoraljaújhely - A betegellátási kötelezettségének maradéktalanul eleget tud tenni a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház.

Sátoraljaújhely - A betegellátási kötelezettségének maradéktalanul eleget tud tenni a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház.Ha valahol, akkor talán a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban kellene káosznak lenni a hónap elejétől érvénybe lépő ágyszámváltozások miatt. Nem csupán azért, mert ebben a kórházban is megszűnt néhány osztály, de amiatt is, mert egy másfél milliárdos beruházás közepén tart az egészségügyi intézmény, és az átépítésnek köszönhetően meglehetősen nagy a felfordulás a kórház területén.

Nincs változás

– Lényeges változások nem történtek a kórházunkban – mondja dr. Borzi Márta, a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház igazgató-főorvosa. – Igaz ugyan, hogy a szemészeti, a fül-orr-gége és a bőrgyógyászat megszűnt, de ezek zöme évek óta nem látott el fekvőbetegeket, így nem okoz igazán nagy veszteséget. Továbbra is megmaradt minden kórháznak az ellátási kötelezettsége.

Dr. Borzi Márta elmondta, a sátoraljaújhelyi kórház jelenleg több mint hatvan település betegeit látja el. Hozzájuk tartozik a sátoraljaújhelyi-, a sárospataki- és a bodrogközi kistérség, amely hatalmas terület.

– Talán annyi változás történt, hogy egyértelműbb lett a betegek továbbküldésének mechanizmusa. Eddig általában, ha tovább kellett irányítanunk a betegeket, mert nem volt jogosultságunk az adott betegség kezelésére, akkor orvosokhoz küldtük a betegeket, most azonban egyértelműbbek a szintek. Annyiban talán speciálisabb a helyzet Zemplénben, hogy bizonyos esetekben közelebb lenne például Kisvárdára irányítani a betegeket, hiszen földrajzilag a bodrogköziek zömének az sokkal közelebb van mint Miskolc. Jelen állás szerint ezeket a betegeket a kisvárdai kórház el is láthatja, ha van rá kapacitása. Ha viszont a Zemplénből Kisvárdára menő betegeket tovább kellene irányítani, akkor számukra a következő lépcső már Nyíregyháza lenne, és – érthető okokból – egy megye nem engedheti elveszni a betegeit. Egyértelmű táblázatokba foglalták, milyen betegségek esetében honnan hová kell tovább irányítani a betegeket – tette hozzá dr. Borzi Márta.

Arra a kérdésre, hogy a kórház területén folyó munkák nem zavarják-e az ellátást, egyértelmű nem volt a válasz.

– Még az átépítés előtt gondosan megterveztünk mindent, hogy a betegek ellátásában ez a folyamat semmilyen akadályt ne okozzon. Jelenleg inkább ott tartunk, hogy az építkezés előbbre jár a tervezettnél, így előfordulhat az is, hogy a télre tervezett osztályok átköltöztetését már az ősz folyamán le tudjuk bonyolítani – mondta a sátoraljaújhelyi kórház igazgató-főorvosa.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában