Helyi közélet

2012.07.31. 15:32

Abaújvári várfesztivál az Abák leszármazottjával

Abaújvár - Az Aba Nemzetség Alapítvány elnöke, Adam von Rhedey immár a zempléni település lakója.

Abaújvár - Az Aba Nemzetség Alapítvány elnöke, Adam von Rhedey immár a zempléni település lakója.Az Abaújvár Jövőjéért Egyesület szervezésében a múlt szombaton negyedik alkalommal rendezték meg az Abaújvári Várfesztivált. A színes, kulturális, hagyományőrző és gasztronómiai rendezvényen fővédnöki tisztségét a magát Aba Sámuel és Aba Amadé leszármazottjának valló Adam von Rhedey, az Aba Nemzetség Alapítvány elnöke vállalta el. Az egyesület és Adam von Rhedey egymásra találásában Mestellér Jánosnak a IV. Abaújvári Várfesztivál egyik fő szervezőjének elévülhetetlen érdemei vannak.

– A település múltjának, történelmének a kutatásával nagyon sokat foglalkozom, de a jelenben sokáig nem gondolkodtam, nem kerestem évszázadokon átnyúló szálakat, egészen addig, amíg az interneten rá nem bukkantam egy angol nyelvű kommentre – mondta Mestellér János. – Ebben a bejegyezésben, egy korábban a településen járt személy a saját honlapjait linkelte be, köztük egy olyat, amely azt tartalmazta, hogy az 1312. június 15-én lezajlott Rozgonyi csatára kívánt egy emlékünnepséget szervezni. Ez felkeltette az érdeklődésemet, hiszen ez a csata a településünk szempontjából is kiemelten fontos, mert az egykori várúr, az akkor már nem élő nádor, Aba Amádé három fia is ekkor vesztette életét a Károly Róbert király seregei, illetve szövetségesei ellen vívott ütközetben. Szóval felvettem a kapcsolatot a komment írójával, akiről kiderült, hogy Adam von Rhedeynek hívják, és annak a Rédei család leszármazottja, akiknek az őseit az Abák között tartják számon.

Mestellér János elmondása szerint a kapcsolatfelvétel után nem sokkal személyesen is találkozott Adam von Rhedeyvel néhány hónapja és a Rozgonyi csata megemlékezésen – amelynek egyik része Kassán, egy másik része pedig Abaújváron volt – már közösen vettek részt, hiszen azt közösen szervezte a Genus Aba Foundation (Aba Nemzetség Alapítvány) és az Abaújvár Jövőjéért Egyesület.

– A személyes ismeretség alapján mondom, hogy a mai Szlovákia területén született Adam von Rhedeynek, aki 18 éves korában Kanadába vándorolt ki, nagyon erős kötődése van Abaújvárhoz, az Aba nemzetséghez – mondta Mestellér János, az Abaújvár Jövőjéért Egyesület tagja. – Ezt bizonyítja, hogy néhány hete immár ő is a településünk, az egykor Aba Sámuel által épített központ lakója.


Ez volt a IV. Abaújvári Várfesztivál

  • Zenés ébresztő a templom tornyából
  • II. Abaúj Várvitézei Hagyományőrző Íjászverseny, valamint Főzőverseny
  • Hagyományőrzők és fesztiválozók felvonulása Abaújvár utcáin
  • Egész napos vásári forgatag, a vár területén folyamatosan megtekinthetőek voltak ókori, középkori és II. világháborús katonai táborok és fegyverkiállítások, Nemes Sándor famíves szoborkiállítása, valamint volt állatsimogató, lovagi torna, óriás máglya; illetve lehetett lovagolni, lovashintón kocsikázni, és megtekinthető volt a Vármúzeum
  • Fellépők voltak: Abaúji Hagyományőrző Népi Együttes, Hagyományőrző Néptánccsoport (Nyíri), Abaújszinai Rozmaringok, Telkibányai Férfi Dalárda, Borostyán Népdalkör (Hollóháza), Szia Klub, Telkibányi Általános Iskola Tánckara, Vár-Kör Színjátszó csoport, Ketel Magyarjai Lovasvég, Sátorelő Íjász Klub, 10. Határvadász Hagyományőrző Zászlóalj (Füzér), Colonia Rostallo és Abaúj Várvitézei, Crossroad zenekar, Dj Arby
  • ÉM-BCS

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában