Helyi közélet

2012.06.23. 13:37

50 milliót kapott a DVTK

Miskolc - A DVTK sportegyesületnek az önkormányzattól tavaly októberben kapott kölcsönt nem kell visszaadnia.

Miskolc - A DVTK sportegyesületnek az önkormányzattól tavaly októberben kapott kölcsönt nem kell visszaadnia.A miskolci önkormányzat csütörtöki közgyűlését megelőzően nem sokkal elkészült egy a DVTK-val kapcsolatos előterjesztés, amelyet sürgősségi indítványként került a képviselők elé. A ,,Javaslat a DVTK SE részére a IX-278/23.456/2011. sz. határozattal megállapított visszatérítendő támogatás jogcímének megváltoztatására" nevet viselő napirendet zárt ülésen tárgyalták, de mivel a hivatkozott határozat, amelyet 2011. október 20-án hoztak, még nem volt ,,titkos", így tulajdonképpen egyértelmű, hogy mire mondtak igent néhány órával korábban a képviselők.

Az előzmények

A diósgyőri labdarúgó utánpótlás működtető DVTK sportegyesület még tavaly szeptemberben TAO-s (társasági adókedvezmény) igénybevételére nyújtott be kérelmet a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, amelyre meg is kapta a sportág vezérkarának igenjét. Ennek a projektnek a révén valósul meg a diósgyőri sporttelepen a régi műfüves pálya felújítása, egy új műfüves pálya megépítése, két nagy méretű füves pálya készítése, egy és kondicionáló terem kialakítása, illetve ez utóbbihoz szükséges berendezések beszerzése. Ennek a megvalósítására forrásként TAO-s pénz, valamint az ehhez szükséges önerő is szükségeltetett, ez utóbbi 100 millió forintos összeget jelent. Ahhoz, hogy az ezzel kapcsolatos munkálatok elkezdődhessenek, – Miskolc polgármesterének, dr. Kriza Ákosnak a tavaly októberi közgyűlésen elhangzott tájékoztatása szerint – a DVTK felnőtt csapatát működtető gazdasági társaság háttértulajdonosa, az Arago Zrt. biztosított 50 millió forintot, míg további 50 millió forintot, tavaly októberi döntése alapján a miskolci önkormányzat adott, kölcsön formájában, amelyet az akkori szándék szerint 2013. október 30-ig kellett volna visszafizetni (az akkor elfogadott előterjesztés címe ez volt: ,,Határozott időtartamra visszatérítendő fejlesztési célú támogatás nyújtása a DVTK SE részére).

Az okát nem tudhatjuk

A visszafizetéssel kapcsolatos feltételes mód azért indokolt, mert csütörtökön, zárt ülésen újra napirendre került ez a téma, és információink szerint az a döntés született, hogy kölcsön jogcímét megváltoztatják, vissza nem térítendő támogatásra. Ez azt jelenti, hogy a DVTK sportegyesületnek nem kell visszafizetnie az 50 millió forintot, amelyet a pályák és a kondicionáló terem kialakításához kértek. Hogy miért kellett mindezt zárt ülésen tárgyalni, és hogy miért volt szükség erre a döntésre, arról az előterjesztés előkészítésében közreműködött dr. Kiss Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét kérdeztük, ugyanis a városházáról azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ez ügyben ő jogosult nyilatkozat adására.

– Hogy miért zárt ülésen tárgyaltuk az ügyet erre nem én vagyok hivatott választ adni, ez a jegyzői kabinet döntése volt – felelte dr. Kiss János, arra pedig, hogy miért volt szükség a tavaly októberi döntés megváltoztatására, így válaszolt: – Ha tehetném szívesen elmondanám az okát, de mivel zárt ülésen tárgyaltuk ezt a napirendet, ez nem lehetséges. Sajnálom, de ebben nem segíthetek.


A DVTK egyik tulajdonosáról

A DVTK labdarúgócsapatát működtető DFC Kft. egyik, kisebbségben lévő tulajdonosa, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. is terítékre került a csütörtöki önkormányzati ülésen. Velük kapcsolatban az a döntés született, hogy a DSM Nonprofit Kft. egyik tulajdonosának, a magyar államnak – egészen pontosan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek a – tulajdonát képző, 212 millió 200 ezer forint névértékű részesedését (amelyhez 45,3 százalékos szavazati jog társul) Miskolc Megyei Jogú Városa (akiknek 51 százalékos szavazati joguk van a társaságban) megvásárolhatja, az előzetesen kialkudott feltételeknek megfelelően. Ez utóbbi azt tartalmazza, hogy Miskolc Megyei Jogú Városa két részletben fizetne összesen 20 millió forintos vételárat a magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, valamint 2012 és 2021 között a DFC Kft. által használt létesítmény mérkőzésbevételiből a DSM Nonprofit Kft.-hez befolyó összegnek (2015 végéig 5 százalék, ezt követően 10 százalék) a magyar állam tulajdonrészét képező százalék mértékéig (68,71) részesedjen (ami az előzetes kalkuláció szerint a 10 év alatt nem lehet több, mint 62 millió forint).   

A DSM Nonprofit Kft. ügyvezetője, Szélyes Domokos, arra a kérdésünkre, hogy miért szükséges ez a tulajdonrészt növelő adás-vétel megkötése, hiszen Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata így is többségi szavazati joggal rendelkezik a társaságban, azt válaszolta, hogy a kft. alapszabálya szerint vannak olyan kérdések, amelyekben a tulajdonostársak egyöntetű döntése szükséges, és mivel gyakran érdekellentét áll fenn a felek között, mert a többiek (ide értve a társaságban 17 millió 110 ezer forintos tulajdonrésszel, 3,7 százalékos szavazati joggal rendelkező Cash and Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt.-t is) piaci alapon képzelnék el a DSM Nonprofit Kft. üzemeltetését, ezzel szemben az önkormányzat a város sportszakmai értékeinek megőrzését (vagyis a DVTK labdarúgó klub működési feltételeinek biztosítását) tartja elsődlegesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában