Helyi közélet

2012.03.09. 13:58

Jegyzet: A letarolt zsidófürdő

<em>Mitől híd az Ady híd? Már a kérdésen is fennakadt az unokám, mint, a városunkba látogatók közül sokan mások. Majd megmutattam a cikk alatti régi képet, amelyen még szabadon patakzik a Pecze a Szinvába. A hídon suhanó Nísa, Polski Fiat, Moszkvics és Trabant pedig jelzi, hogy a hetvenes években készülhetett a fotó feltehetően annak a háznak az erkélyéről, amelynek utcai frontján csaknem mindig ruhás üzletek voltak.</em> <strong>Szántó István jegyzete</strong>

Mitől híd az Ady híd? Már a kérdésen is fennakadt az unokám, mint, a városunkba látogatók közül sokan mások. Majd megmutattam a cikk alatti régi képet, amelyen még szabadon patakzik a Pecze a Szinvába. A hídon suhanó Nísa, Polski Fiat, Moszkvics és Trabant pedig jelzi, hogy a hetvenes években készülhetett a fotó feltehetően annak a háznak az erkélyéről, amelynek utcai frontján csaknem mindig ruhás üzletek voltak. Szántó István jegyzete

Baloldalt ahol manapság a Szinva park terül a forgalmas kereszteződésre évtizedekig egy nagy grund volt. Szokás volt, hogy egy-egy nagyreményű beruházásnak gyorsan helyet csináltak majd az elbontott házak helyén foghíjak árválkodtak reménytelenül. Így járt az a múlt század közepén emelt régi ház is, amely alatt egy jól menő kozmetikai szalon működött. Ennek a vezetője Földiné, Olgika, aki mestere és oktatója volt a szépségiparnak. Az emeleten pedig egy kitűnő belgyógyász lakott, aki furfangos módon disszidált családjával a hetvenes években. A pletyka szerint egy pártbizottsági sofőrt kért meg, hogy segítsen neki a tengerpartig levezetni. Akinek aztán vonattal kellett hazautazni.

Mielőtt a patakot lefedték volna, hogy a híd nyomait eltüntessék a sarkon megépült a pavilonsor, amely csaknem egy negyedszázadig állandó botránykő volt. Szervezett kártyapartin dőlt el az oda érdemesek jelölése. Mindenki tudta, hogy finoman szólva csak olajozottan települhetnek oda a kiskereskedők. Így aztán büfések és butikosok uralták a forgalmas bazársort, amelyet végül a bevásárlóközpont szorított ki.

Ám ki tudja mi okból, a standok mögötti földszintes házakat is letarolták. Áldozatul esett a pusztításnak közép-Európa egyik legpatinásabb rituális zsidófürdője (kép jobb sarkában még kivehető az épület sziluettje) is és körülötte elhelyezkedő kolónialakások. A díszes mikve csaknem sértetlenül vészelte át a világháborúkat. Haló romjaiban is pompásnak tűnt. Az itteni szocializmust jelentő városfejlesztés a múltat eltörölni című panelvilág programja ezt balgán eltüntette. Hozzáértők szerint ez az épület Miskolc egyik legértékesebb idegenforgalmi látványossága lehetett volna mára.

Érdemes elgondolkodnunk. Ha Rómában, Egerben vagy Sopronban is a mieinkhez hasonló akkurátus apolitikus főépítészek határozzák meg a városképet hová jutott volna a világ? Ha nem sértenék, személyiségi jogokat felsorolnám a népkertet átvágó vagy az avas alját letaroló, tervezők politikusok névsorát. Megérdemelnék, de nem tehetem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában