Helyi közélet

2012.03.13. 08:42

Három éve újra táncolnak Abaújszántón

Abaújszántó - Abaújszántón nagy hagyománya van a táncházmozgalomnak és a népzene szeretetének.

Abaújszántó - Abaújszántón nagy hagyománya van a táncházmozgalomnak és a népzene szeretetének.

A magyar táncházmozgalom 2012-ben lesz 40 éves. Talán kevesen tudják, hogy a népművészeti táborok első, legendás táncháztáborát 1976.június 16-án Abaújszántón szervezték, s ezt követően a ’70–es, ’80-asévekben szaporodtak el Magyarországon. Minderről Burkusné Széphalmi Imola, a város művelődési házának vezetője beszélt lapunknak.

Az értelmiség elköltözött

– Az első táncháztáborban, amiben részt vett Halmos Béla is, a Muzsikás Együttes, a Sebő Együttes és Tímár Sándor voltak a tanárok. Frissen érettségizett fiatalként jött le Abkarovits Endre is, akinek kezébe nyomtak egy bőgőt, s az itt tartózkodó Kovács Tivadar méhkeréki román muzsikus kezdte beavatni a népzene rejtelmeibe. Itt határozták el Porteleki Lászlóval és Légi Györggyel, hogy zenekart alapítanak, ekkor született meg a TÉKA együttes. Örömünkre szolgál, hogy az együttes fennállásának 30 éves évfordulóját 2006-ban a Cimbalmos Fesztivál keretében ünnepelhettük – mesélte a művelődési vezetője, hozzátéve: sajnos Abaújszántó is megszenvedte az elhamarkodott közigazgatási átszervezést, intézmények tűntek el, rohamosan csökkent ezáltal a népesség, főként az értelmiség hagyta el a települést. Az „intenzív” visszafejlődés mély letargiába süllyesztette az itt maradottakat, s évtizedekig az előző értékek, hagyományok a feledésbe merültek.

Megelevenedtek a hagyományok

A ’80-as évek vége felé kezdett a civil szféra éledezni, és csoportokba szerveződni. Újjáalakult a szintén nagy múltú színjátszókör, majd később a népdalkör,(pár év alatt 5 kórus született), megelevenedtek a régi hagyományok, s újakat is teremtettek a városban élők. Például a cimbalom köré szervezett fesztivált, mely a Fonó Budai Zeneház, a Hagyományok Háza és a Cimbalom Világszövetség támogatását élvezi.

Immár harmadik éve, hogy ismét az érdeklődés középpontjába került Abaújszántón a néptánc. Azóta töretlen sikerrel szerveznek havi rendszerességgel táncázat, melynek kialakult a törzsközönsége is.

– Örömünkre szolgál, hogy nem csupán helyből, hanem a környékről, sőt az Alföldről, Erdélyből is érkeznek csoportok, alkalmanként 150-170 ember tölti itt kellemesen szabadidejét. A táncházakban kiváló muzsikusok alkotta Parapács zenekar szolgáltatja a zenét, és a vezető táncospár – Maier Reimond és felesége – tanítják a különféle tájegységek táncait. A táncházak előtt néprajzi bevezetőt is tartanak, vendégzenészeket hívnak, és időnként mesterségbemutató egészíti ki a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában