Helyi közélet

2012.03.28. 11:50

Elfogta a rendőrség a bújkáló lakásbetörőket

Sajószentpéter - Véget ért a sajószentpéteri betörő banda november óta tartó bujkálása. Rendőrkézen és bíróság előtt az elkövetők.

Sajószentpéter - Véget ért a sajószentpéteri betörő banda november óta tartó bujkálása. Rendőrkézen és bíróság előtt az elkövetők. A Kazincbarcika Rendőrkapitányság Sajószentpéteri Rendőrőrse indított nyomozást betöréses lopás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettesekkel szemben még 2011. november hónapban. A fordulópont az üggyel kapcsolatban 2012. március 23-án következett be, amikor is a Kazincbarcikai Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az elkövetésekkel megalapozottan gyanúsítható sajószentpéteri férfiakat.

Az elmúlt év novemberében két hét leforgása alatt négy helyi családi házba törtek be ismeretlen tettesek Sajószentpéteren. A helységek átkutatását, átforgatását követően általában készpénzt és ékszert zsákmányoltak, előfordult azonban, hogy elektronikai cikkekre is szert tettek. A betörések elkövetői minden lakás *meglátogatását* megelőzően alapos *munkát* végeztek. Napokon át figyelték a kiszemelt házakban lakók szokását, életvitelét annak céljából, hogy megtudják, mikor hagyják el az ingatlant a tulajdonosok. A betöréseket a kora esti órákra időzítették, és hajtották végre. Általában a hátsó lakásajtók, ablakok befeszítése révén jutottak be.

A nyomozás kezdetén már feltűnt a rendőröknek, hogy az elkövetések között hasonlóságok mutatkoztak, illetve a hatóság látókörébe került egy elkövetői csapat, akik egyre gyakrabban mutatkoztak együtt, és járták úgy tűnt céltalanul a várost autójukkal. Tetten érni egyenlőre nem volt lehetőség őket, de rendőri intézkedés alá több esetben is került a három helyi férfi. A rendőrőrs nyomozói több portyát is tartottak a városban, illetve nagy erőkkel kutatták az eltulajdonított értékek hollétét is.

A betörésekkel gyanúsítható csapat két tagja, egy 31, illetve 22 éves helyi férfi feltehetően a lebukástól félve elhagyta a várost és bujkálni kezdett a hatóság elől. A rendőrőrs nyomozói által időközben beszerzett információk alapján konkrét adatok merültek fel arra vonatkozóan, hogy a bűncselekményeket az említett férfiak követhették el. Rejtőzködésük alig egy hete ért véget, ugyanis a sajószentpéteri nyomozók megalapozott információinak köszönhetően Budapesten mindkettőjüket elfogták a rendőrök. A rendőri intézkedés során egyikük más részére kiállított személyi igazolvánnyal is megpróbálta a hatóságot félrevezetni, de sikertelenül.

Az elfogott, majd bűnügyi őrizetbe vett büntetett előéletű, többszörös visszaeső elkövetők előzetes letartóztatását március 23-án rendelte el a Kazincbarcikai Városi Bíróság, míg harmadik, 21 éves társuk szabadlábon védekezhet. Az elrendelt előzetes letartóztatás mellett továbbra is folyik a nyomozás a többrendbeli betöréses lopás ügyében - tájékoztatta a Borsod Online-t Egyedné Novodonszki Éva, a B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda sajtóreferense.

Információs háttér:

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság 2011. év végén a lakásbetörések megelőzése érdekében kiadványt jelentetett meg, mely bűnmegelőzési tanácsokat tartalmaz. A hatóság ezúton is kéri a lakosságot, hogy továbbra is tartsák be az abban megfogalmazottakat, illetve igény esetén kérjenek a Sajószentpéteri Rendőrőrsön a védelmi eszközökről tanácsot, vagy szórólapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában