Helyi közélet

2012.02.08. 12:49

Putnokon „küszöb felett” a szmog

Putnok - A város jegyzője felszólította a városlakókat: csak „szabvány” tüzelőanyaggal fűtsenek.

Putnok - A város jegyzője felszólította a városlakókat: csak „szabvány” tüzelőanyaggal fűtsenek.

Tekintettel arra, hogy a szálló por koncentrációja a Putnokon üzemelő automatikus mérőállomás adati alapján 24 órás átlagban meghaladta a riasztási küszöbértéket, s az Országos Meteorológiai Szolgálat előjelezése alapján a következő napokban sem várható jelentős javulás, a légszennyezettség további romlását elkerülendő az önkormányzat felszólította a városlakókat, hogy kerüljék a nem szabvány tüzelőanyagok alkalmazását, illetve a szabadtéri nyílt égetést.

Rendelet szerint

Emlékeztet arra is: az erre vonatkozó helyi rendelet értelmében az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban és egyéb létesítményekben csak megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben, és csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad használni. A fűtőberendezésben például ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, festékkel vagy vegyszerrel kezelt fahulladékot, olajos fűrészport tilos égetni. Továbbá a riasztási határérték miatt mellőzendő az avar és egyéb kerti hulladék égetése is. Aki pedig az önkormányzati rendeletben foglaltakat megszegi, az szabálysértést követ el, ami 30 ezer forint terjedő pénzbírsággal sújtható. A jegyző aláirásával többek között a városi tévé képújságjában is megjelent felszólításban kérik, hogy kerüljék a személygépjárművek (főként dízelüzeműek) használatát, inkább közlerkedjenek kerékpárral vagy gyalogosan, illetve vegyék igénybe a tömegközlekedést.

Dr. Tanner János jegyzőt megkérdeztük arról, mennyire élnek, illetve tudnak-e élni a rendeletben foglaltak betartásával. Elmondta: szabadtéri égetésből kifolyólag szabtak már ki bírságot, ám azt ellenőrizni, hogy a lakásában ki mivel fűt, még megoldatlan feladat. Azonban „fűtési okból” feljelentés sem volt.

ÉM-SzK


Ha kisüt a nap...

A Környezetvédelmi Felügyelőség keddi adatai szerint a szmog Putnok városában éri el megyénkben a riasztási fokot. Ennek okát kutatva Kovács attila, a Miskolci Meteorológiai Állomás meteorológusa meteorológus elmondta: a Sajó-völgyének középső része az északi légáramlatokra érzéketlen, ez éppen

Putnokon és környékén szokta azt eredményezni másfelé szeles szeles időben is, hogy éjjelente néhány 10 méteres légrétegben rekednek meg a fűtésből származó szennyezőanyagok. Ez a helyzet nappal kissé javulni szokott, főleg ha kisüt a nap.


KERETES:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában