Helyi közélet

2012.02.29. 17:39

Egy házban aludt áldozataival a bodroghalmi gyilkos

Miskolc - Tényleges életfogytiglanit szabott ki a bodroghalmi emberölés vádlottjára a bíróság.

Miskolc - Tényleges életfogytiglanit szabott ki a bodroghalmi emberölés vádlottjára a bíróság.

Életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a Miskolci Törvényszék dr. Czibrik Attila vezette tanácsa arra a férfire, aki tavaly január elsején egy machete és a baseballütő segítéségével gyilkolta meg a szomszédjában élő idős házaspárt Bodroghalomban. Az elkövetőt a bíróság kizárta a feltételes szabadon bocsátás kedvezményének lehetőségéből is, valamint tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és meg kell fizetnie a keletkezett 4,2 millió forint bűnügyi költséget, aminek háromnegyed részét a genetikai szakértői vélemény tette ki.

A férfit múlt év január másodikán vették őrizetbe a rendőrök, nem sokkal azután, hogy a szomszédjában megtalálták egy idős házaspár – Feri bácsit és Piroska nénit – holttestét. A férfi, miután szülei meghaltak, kénytelen volt elköltözni Putnokról, ahol testvérével élt egy háztartásban. Nagynénje férje vette pártfogásba, az ő lakásukba költözhetett be Bodroghalom főutcáján, és munkát is kapott tőlük. A férfi megismerkedett egy helybeli lánnyal, akivel összeköltöztek, majd miután gyerekük is született, szétváltak, mert a férfi italozó életmódot folytatott, és ilyenkor arrogánsan viselkedett. Nem sokkal később egy háromgyerekes asszonnyal költözött össze, aki szintén nem tudta elviselni alkoholizálását, így ő is elhagyta. A férfi egyre lejjebb és lejjebb csúszott, végül az állandó részegsége miatt nagynénje férje is felmondott neki. A vádlott ekkor elkezdte eladogatni értékeit a házból, majd megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb kölcsönt vett fel, amit italra fordított.

Embertelen kegyetlenséggel

Tavaly január elsején meglehetősen másnaposan ment át a szomszédba, hogy boldog új évet kívánjon az ott élő idős házaspárnak. Feri bácsi tyúkokat etetett, és a kazánház környékén matatott éppen. A két férfi beszélgetni, majd vitatkozni kezdett, mire a vádlott hazarohant. Itt megivott egy-másfél liter bort, aztán egy baseballütőt és egy machetét magához véve, újra átment a szomszédba. Itt a kertben elrejtette a fegyvereket, majd újra a még mindig a kazánházban pakolászó házigazdával kezdett beszélgetni. Ismét összevesztek, mire a vádlott kilépett a kazánházból, és a baseballütővel tért vissza, amivel számtalanszor fejbe vágta az idős embert, majd amikor az a földre került, a machetével kezdte ütni-vágni. Mikor az idős férfi már minden emberi számítás szerint halott volt, magára hagyta, és bezárta, és hazafelé indult. Ekkor lépett ki a házból az idős asszony, és beinvitálta gyilkos szomszédját, aki az özveggyé tett asszonnyal vagy háromnegyed órát beszélgetett, miközben egyvégtében azon járt az agya, hogyan tudna kimászni a slamasztikából. Amikor Piroska néni egyre türelmetlenebbül hiányolta az urát, a férfi döntött: kilépett a házól, felkapta a machetét, majd a házba visszatérve azzal kezdte ütni az asszony fejét, aki viszont védekezés közben megmarta, lerántotta a fejéről baseball sapkáját és kitépte a medált a nyakából. A szakértők a boncolás során legkevesebb 35, a fejet ért vágást számoltak meg Piroska nénin. A vérengzés Feri bácsi esetében 5-10, felesége esetében 10-20 percet vett igénybe. Miután a gyilkos végzett, ezt az áldozatát is bezárta, majd hazament, ám éjszakáéra visszatért, és ott aludt a házaspár házában. Másnap újra visszament, ekkor elvitte az idős emberek rádiós magnóját és egy mobiltelefont. A magnót eladta, az árából inni kezdett.

A bíró az indoklásában hangsúlyozta: a vádlott olyan fokú állatiassággal hajtotta végre a bűncselekményt, ami amellett, hogy felháborította a közvéleményt, súlyosan rombolta a társadalom biztonságérzetét, ezért nem is lehetett kérdéses, hogy a legmagasabb kiszabható büntetést kell kapnia. Csak az volt a kérdés, hogy bármikor visszaengedhető-e a társadalomba? Mivel a férfi a bíróság álláspontja szerint a társadalomra fokozott veszélyt jelent, onnan mindörökre ki kell rekeszteni. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője enyhítésért, határozott idejű büntetésért fellebbezett. A végső szót várhatóan még a nyári ítélkezési szünet előtt a Debreceni Ítélőtábla mondja ki. Dr. Czibrik Attila hozzátette még: az országban jelenleg 14-en töltik jogerősen tényleges életfogytiglani büntetésüket, két ügyben pedig még nem született jogerős határozat.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában