Helyi közélet

2012.01.09. 16:23

Több szülés - biztosabb megmaradás

Borsod-Abaúj-Zemplén - Bezárhatnak azok a szülészeti osztályok, ahol évente ötszáznál kevesebb gyerek jön világra.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Bezárhatnak azok a szülészeti osztályok, ahol évente ötszáznál kevesebb gyerek jön világra.

A Semmelweis Tervben szereplő 500-as „határ” érvényesítése a megyénkben működő 5 szülészet (a megyei, a miskolci, kazincbarcikai, ózdi és sátoraljaújhelyi) közül egyedül a sátoraljaújehelyit fenyegeti.

Az ötből a két, ezer alatti szülésszámú kórházat kérdeztük meg, de a kazincbarcikaival történt egyeztetés után tovább szűkült a lista, ugyanis ott, mint azt dr. Pásztor Gábor osztályvezető főorvostól megtudtuk, tavaly 744 gyermek született, előtte pedig 713, míg azelőtt 804.

Ey picivel alatta

A sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház osztályvezető főorvosa, dr. Rácz Ernő viszont arról tájékoztatott, hogy náluk bizony 2011-ben 25-tel maradtak el a félezres limittől, ámbár egy évvel korábban még 30-cal meghaladták azt. A személyi és tárgyi feltételekről érdeklődve megtudtuk, hogy azok jelenleg adottak, azzal együtt, hogy vannak „átjáró” orvosaik is.

A bezárást azonban, amely egy éve terítéken van, mondta dr. Rácz Ernő, nem kell készpénznek venni, erről semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak még, inkább csak a média kapta fel most a hírt, véli dr. Rácz Ernő.

- Folynak még az egyeztetések, az 500-as határt sem kell készpénznek venni - vélekedik.

Lejjebb mehetnek

Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke egy televíziós adásban szintén azt nyilatkozta: nem maradhat az országban ellátatlan terület, így vélhetőleg a 300 körüli születésszámban állapodnak majd meg a kormánnyal.

Ő úgy véli: e a számnak az ilyen jellegű bemerevítése egyes ellátási területeken ellátási vagy hozzáférési zavart okozhat, úgyhogy nagy valószínűséggel lejjebb fog szállni ez a szám, hiszen nem csak a születési számot kell nézni a biztonság szempontjából, hanem a megfelelő távolságon és időn belüli elérhetőséget is.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában