Helyi közélet

2012.01.19. 14:32

Science Múzeum: ősztől próbaüzem?

Miskolc - A beruházás befejezési határideje december utolsó napja, a projekt vezetője szerint hamarabb elkészülnek.

Miskolc - A beruházás befejezési határideje december utolsó napja, a projekt vezetője szerint hamarabb elkészülnek.

Vajon el tud-e időre készülni az egyetemi fűtőműből épülő Science Múzeum? Az új intézmény befejezési határideje – a Miskolc beruházásait egy csokorba szedő, a Miskolcnak épül – milliárdok a városnak című kiadványban olvasható az időpont – 2012. december 31. A kérdés azért vetődött fel, mert keveset hallani mostanában a beruházásról.

– Pedig halad, és bőven megleszünk az időpontig – mondta Gedeon Miklós, a projekt vezetője. Hangsúlyozta, kérték a határidő meghosszabbítását, így kapták a december 31-ei időpontot. (Erre azért volt szükség, mondta, mert több eljárás is elhúzódott menet közben. Az indokokat az EU elfogadta.) Jelenleg minden az ütemezés szerint halad, a tervek szerint nyár elejére készülnek el az építési, kivitelezési munkálatokkal, azután következik az üzembehelyezési eljárás, az átadás szeptember végén történhet meg.

Nem zárkóztak el

– Szeptembertől próbaüzemmódot tervezünk, ebbe miskolci iskolákat szeretnénk bevonni. Erre azért lesz szükség, hogy megtudjuk, tetszik-e nekik a múzeum, s hogy mit kell esetlegesen változtatni a kiállított interaktív eszközökön.

Elindult az eszközbeszerzésre kiírt közbeszerzési eljárás is – érdeklődő már van –, március körül hirdetnek eredményt.

A projekt vezetője szerint ez a leghosszadalmasabb folyamat, csak az 3-4 hónapba telt, míg az EU-nál jóváhagyták az előkészítését. Gedeon Miklós még elmondta, mindemellett folyik a munka a múzeum kialakításának harmadik területén is: munkatársai felkeresik Magyarország legnagyobb vállalatait, hogy saját jövőképüket a leendő múzeumban mutassák be. Egyetlen nagy cég sem zárkózott el ettől (hosszútávú együttműködések lesznek ezek), az első szándéknyilatkozatokat hamarosan aláírják.

Hol tart most?

Kérdeztük, hol tartanak most az építkezésben. Gedeon Miklós elmondta, február- márciusban szerkezetkész lesz az épület. Belülről sokat változott a fűtőmű, több falat elbontottak, az új szinteket már kialakították.

A projekt vezetője még hangsúlyozta, szerinte a múzeum turisztikai szempontból jelentős beruházás, amely illeszkedik majd a Tapolcára tervezett fejlesztésekhez. A barlangfürdő miatt ideérkező turistáknak plusz időtöltési lehetőség lehet, így növekedhet az itt töltött vendégéjszakák száma.

ÉM-HM

A Science Múzeumról

A Kutatók éjszakáján országszerte mindenféle izgalmas programokkal próbálják népszerűsíteni a – főként – természettudományokat. Ilyesmit kell elképzelni a Science Múzeum esetében is, a 8 ezer négyzetméteres hajdani fűtőmű 4 ezer négyzetméterén ismerkedhetnek majd interaktívan, játékos formában a látogatók a tudományokkal. A múzeum az egyetemen folyó oktatást is népszerűsíti, játékos módon ismertet meg a tudományokkal. A projekt tavaly januárban 1 milliárd 680 millió forintot nyert az uniótól (a TIOP Agora pólus pályázatán), így az önerővel együtt 1,9 milliárd forintjuk van a megvalósításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában