Helyi közélet

2012.01.04. 16:14

Megúsztuk az ebadót

Miskolc, Szalaszend, Ózd - Az ebadó bevételt hozna az önkormányzatoknak, de a legtöbb helyen nem élnek a lehetőséggel.

Miskolc, Szalaszend, Ózd - Az ebadó bevételt hozna az önkormányzatoknak, de a legtöbb helyen nem élnek a lehetőséggel.

Nagy közérdeklődés kísérte az év első napjaiban az állatvédelmi törvény módosítását, hisz az lehetőséget ad az önkormányzatoknak január 1-jétől az ebadó bevezetésére. Az általunk megkérdezett helyhatóságok nem tervezik az új adót, bár legtöbb helyen a képviselő-testület még nem döntött ebben az ügyben.

Miskolcon nem lesz

A miskolci önkormányzat egyelőre nem vezeti be az ebrendészeti hozzájárulást, írta Dobos Tímea szóvivő közleményében, így folytatva: „az ebrendészeti hozzájárulás teljes összegét az ebek ivartalanításának támogatására, az állatmenhelyek és az ebrendészeti telepek fenntartására, állatvédelmi szervezetek támogatására, valamint az ebösszeírás vagy egyéb, az ebtartással kapcsolatos állatjóléti és közegészségügyi intézkedések finanszírozására kell fordítani. Az ebadó segítségével tehát a felsoroltakra több pénzt lehetne fordítani. Miskolc vezetése azonban azt sem szeretné, ha az ebrendészeti hozzájárulás miatt kutyák kerülnének az utcára, ezért Miskolc jegyzője és a hivatal hatósági főosztálya azon dolgozik, hogy mindenki számára elfogadható megoldás szülessen.”

Az önkormányzat hatósági főosztályán Csiszárné Sajgó Erika főosztályvezetőtől annyit tudtunk meg, a hivatal a törvény végrehajtási rendeletét várja, hisz ebben reményeik szerint határidők is szerepelnek majd. Az biztos, a megyeszékhely közel 20 ezer kutyájának összeírása nem lesz egyszerű feladat. A törvényben ugyanis a 3 évenkénti összeírás is szerepel.

Nem tudnák fizetni

Szalaszenden sem valószínű, hogy bevezetik az ebadót, bár a képviselő-testület erről csak a jövő héten tárgyal, tudtuk meg Verpecz István polgármestertől. A bevétel ugyan jól jönne az önkormányzatnak, hiszen 250-300 kutyáról lehet szó, de mint a polgármester fogalmazott, az embereket már nem lehet újabb adóval terhelni. Szalaszenden 100-120 ember él segélyből, ők nem tudnák kifizetni az ebadót, ennek pedig az lenne a következménye, hogy egyre több kidobott eb kóborolna a településen és környékén. A kóbor kutyákból így is van épp elég, jelezte Verpecz István. Vannak, akik a kocsiból kidobják a kutyájukat, szegény állatok pedig az út mentén vagy a közeli erdőben bóklásznak. Nem vár rájuk jó sors, hiszen vagy kocsi üti el, vagy a vadászok lövik le őket, amelyik eb megmenekül, az pedig hamarosan legyengül, megbetegszik és elpusztul. Az önkormányzat próbálkozott egy időben a befogásukkal, de ez sem olcsó mulatság, és nincs rá keret, tette hozzá a polgármester.

Ózdon nem lesz ebadó, erősítette meg Fazekas Zoltán, a város alpolgármestere. Mint mondta: a városvezetéssel közösen átbeszélték a dolgok, és arra az álláspontra jutottak, hogy nem terhelik a lakosságot egy újabb adónem bevezetésével.


Az ebadóról

  • Ebrendészeti hozzájárulás néven a parlament január 1-től - az állatvédelmi törvény módosításával - bevezette az ebadót, amit a helyi önkormányzat vet ki.
  • A kutyákat az önkormányzatok háromévente kötelesek összeírni.
  • Az önkormányzat a veszélyes kutyák után legfeljebb évi 20 ezer, más ebek után legfeljebb 6 ezer forint adót szabhat meg. Az önkormányzat az eb tartási céljának, állatjóléti és ebrendészeti jellemzőinek és az ebtartó szociális helyzetének figyelembevételével határozza meg az adót.
  • Nem szedhető ebrendészeti hozzájárulás a védett, őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő magyar kutyafajtákba tartozó törzskönyvezett; a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő vagy terápiás; a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott; a veszélyes eb kivételével az ivartalanított; az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen vagy állatvédelmi szervezet gondozásában tartott, valamint az állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott eb után.
  • Az önkormányzat köteles a befolyt ebrendészeti hozzájárulás teljes összegét az ebek ivartalanításának támogatására, az állatmenhelyek és az ebrendészeti telepek fenntartására, állatvédelmi szervezetek támogatására, valamint az ebösszeírás vagy egyéb, az ebtartással kapcsolatos állatjóléti és közegészségügyi intézkedések finanszírozására fordítani.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában