Helyi közélet

2012.01.24. 16:12

Három év a korrupt "bankárnak": A hitel tíz százalékáért segített

Debrecen, Miskolc - Három év letöltendő börtön büntetést kapott jogerősen a korrupt ügyfélreferens.

Debrecen, Miskolc - Három év letöltendő börtön büntetést kapott jogerősen a korrupt ügyfélreferens.

Jogerős ítéletében kedden délelőtt helyben hagyta az első fokon a B.-A.-Z. Megye Bíróságon kiszabott három év letöltendő szabadságvesztés büntetést a Debreceni Ítélőtábla dr. Ficsór Gabriella tanácsa egy 2008-ban folytatólagosan elkövetett vesztegetési, csalási ügyben indított eljárás első rendű vádlottja esetében, tájékoztatta lapunkat Koszta János, a táblabíróság sajtóreferense.

Az első rendű vádlott a Sajóvölgye Takarékszövetkezet diósgyőri kirendeltségén ügyfélreferensként dolgozott, az ő dolga volt az igénylők hitelképességének vizsgálata, ám ténykedésének köszönhetően többen úgy jutottak kisebb összegű – 150 és 300 ezer forint közötti – kölcsönökhöz, hogy a hitelhez jutás feltételeit nem tudták teljesíteni. Volt, hogy maga az ügyfélreferens működött közre a hamis munkáltatói igazolások beszerzésében. Lágyszívűségének ára volt: a hitelbe kapott összeg tíz százalékát adták neki vissza az ügyfelek, akik viszont a szövetkezetnek gyakran elfelejtettek fizetni, amivel a takarékszövetkezetnek 1,6 millió forint kárt okoztak.

Az ügyben 24 vádlott volt, akik ellen hitelezési csalás, okirathamisítás, vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás. Szinte valamennyien elfogadták az első fokon hozott ítéletet, és a vádhatóság sem fellebbezett, így azok többségüknél már jogerőre emelkedtek. Volt, aki egy év 10 hónap, mások másfél év börtönt kaptak, de jellemzően próbára bocsátást alkalmazott a bíróság vagy közérdekű munkára ítélte a vádlottakat.

Ketten fellebbeztek a rájuk rótt büntetés ellen, egyikük éppen a szálakat mozgató első rendű vádlott volt, akire hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt három év letöltendő szabadságvesztést szabott ki a megyei bíróság. Nem fogadta el az első fokon rá kiszabott 100 ezer forint pénzbírságot az ügy XX. rendű vádlottja sem, de csakúgy, mint az elsőrendű esetében, a tábla helyben hagyta a megyei bíróság ítéletét, így az mindkettejük esetében jogerőre emelkedett.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában