Helyi közélet

2012.01.09. 10:25

Avasi énekszó a gönci templomban

Miskolc, Gönc - A legnagyobb bajban is van segítség. Göncre az Avasi Gimnáziumból érkezik a támogatás.

Miskolc, Gönc - A legnagyobb bajban is van segítség. Göncre az Avasi Gimnáziumból érkezik a támogatás.

Adventi koncertet adott az Avasi Gimnázium énekkara karácsony előtt a gönci református templomban. Hogy kerültek a miskolci diákok Göncre? Arday István, az Avasi Gimnázium igazgatója mesélt lapunknak erről.

– Az Észak-Magyarországban olvastam, hogy a barackjáról és kultúrtörténeti emlékeiről is híres abaúji város milyen nagy bajban van rengeteg adóssága és az ott folyó adósságrendezési eljárás miatt. Azt is olvastam, hogy a város fiataljai összefogtak, és megtisztították a vasútállomást, hogy élhető, turistacsalogató települést varázsoljanak a városból. Nagyon meghatott a lelkesedésük, és hogy a bajban nem csüggedtek, hanem a megoldást keresték. Jött az ötlet: mi lenne, ha mi is segítenénk nekik valahogyan?

Van szállás és ebéd

Az első gondolatot cselekvés követte. Az igazgató felhívta Gönc polgármesterét, Sivák Jánost, majd hamarosan találkoztak is. Arday István egy délelőttöt töltött el a városban, és kiderült, a segítést egyik módja az lehetne, ha a gimnázium diákjai Göncre szerveznék az osztálykirándulásukat. A településnek ugyanis van egy 60 férőhelyes diákotthona (az uszodától 50 méterre), ahol jó áron, átlagos szállás vár a turistákra. A diákotthonban konyha üzemel, így az étkezés sem okoz problémát. A miskolci gimnazistáknak is jót tenne a kirándulás, hiszen jobban megismernék saját megyéjük értékeit, a hegyekben kirándulhatnának, az uszodában pedig úszhatnának egy jót. A polgármester és az igazgató azt is megbeszélte, hogy a diákokkal elmennek egymáshoz műsort adni.

 Tele ötletekkel

Sivák János, Gönc polgármestere minderre azt mondja, rendkívül meghatotta az igazgató segítőkészsége.

– Nagyszerű, hogy vannak olyan emberek, akik azt nézik, hogyan segíthetnek másoknak – fogalmazott, majd megtudtuk tőle: novemberben végre lezárult a városban az adósságrendezési eljárás. És máris tele vannak ötletekkel. Felvette a kapcsolatot 9 környező önkormányzattal, hogy pályázzanak együtt kerékpárút építésére. Tervben van egy történelmi tanösvény létrehozása is, mely a környező kolostorokhoz, várakhoz és kilátókhoz vezetné el a turistát. Szeretnének pályázni a gönci kolostorrom feltárására, és egy turisztikai központ kialakítására, melyben múzeum, információs pont és kézműves műhely is helyet kapna.

Lángos és tea

 Nagy sikert aratott Göncön az Avasi Gimnázium énekkarának adventi hangversenye, tudtuk meg Arday István igazgatótól. A 21 diákból álló énekkar Szuhánszki Tamás karnagy vezetésével karácsonyi és egyházi dalokat énekelt. Az egyórás koncert után a gönciek kemencében sült kenyérlángossal és forró teával látták vendégül a miskolci diákokat. Gönc polgármestere és az igazgató úgy váltak el, hogy folytatják az együttműködést, tavasszal pedig már megérkeznek az első miskolci diákok osztálykirándulásra az abaúji városba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában