Helyi közélet

2012.01.10. 16:00

A betegutak még képlékenyek

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Semmelweis Terv keretében 8 egészségügyi térséget jön létre a betegellátás szervezésére. Ki hova tartozik?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Semmelweis Terv keretében 8 egészségügyi térséget jön létre a betegellátás szervezésére. Ki hova tartozik?

Az ezzel kapcsolatban decemberben megjelent kormányrendelet megyénket érintően tartalmazza, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén a Tokaji kistérség kivételével az Észak-Magyarországi egészségügyi térséghez tartozik, ide sorolja továbbá Heves megyéből a Bélapátfalvai, az Egri, a Füzesabonyi, a Hevesi és a Pétervásárai kistérséget is. A Tokaji kistérség az Észak-Alföld egészségügyi térség része.

Torzult a hír

Ezt a már ténynek vehető információt keverték össze egy országos rádió híradásában azzal, milyen változások várhatók az eddigi betegutakban (hová utalja be szakorvosi vizsgálatra a betegét egy adott település háziorvosa). Ez utóbbi még képlékeny, biztosat, csak a március 31-ig megkötendő finanszírozási szerződések után lehet mondani. Az említett hírben megszólalt az egri Markhot Ferenc Kórház ügyvezető igazgatója, dr. Fűtő László is, aki mint az Észak-Magyarországnak elmondta, bosszúságára egy erősen vágott, emiatt torz információt hallott vissza, ami másokat is megtévesztett.

Egyébként logikus

- A rádiósoknak elmondtam: az állami kézbe került kórházak vezetőit a fenntartói jogokat gyakorló GYEMSZI egyeztetésre hívta, ahol vázolták a betegutakra vonatkozó elképzeléseket is. Az egyik munkaanyagként kezelendő vetített térképen kivehető volt, hogy a Mezőkövesdi és az Ózdi kistérség bizonyos szakorvosi ellátások szempontjából az egri kórházhoz tartozna. Amiben van is logika, hiszen földrajzilag közelebb esnek az oda tartozó települések, mint Miskolc. Mindez azonban még képlékeny, velünk sem mint tényt közölték, ám a rádiós hírből ennek ellenkezője derült ki - tisztázta az igazgató. Mint elmondta, a hír sok embert megzavart, ezt, mondhatni saját bőrén is érzi.

– Én egyébként mezőkövesdi származású vagyok, így azóta nap mint nap többen is megállítanak, s kérdik, hogy akkor mostantól már az egri kórházba kérjék-e a beutalót - mondta dr. Fűtő László.

ÉM-SzK


Ígéret: olcsóbban jobbat

Az átalakításról a GYEMSZI-t is megkérdeztük, konkrétum helyett a következő általános információt kaptuk: 

„Az átalakítás alapja, hogy a beteg áll az új ellátási struktúra középpontjában. Úgy rendezzük át a meglévő kapacitásokat, hogy a nem megváltoztatható paramétereket figyelembe véve biztosítsuk a betegek legrövidebb időn belüli hozzáférését az állapotuknak legmegfelelőbb, biztonságos és jó minőségű ellátáshoz, egyenlő eséllyel, bárhol az ország területén. Mindettől a betegellátás színvonalának jelentős emelkedését, hatékony kapacitásgazdálkodást, valamint a költséghatékonyság javulását várjuk. Alacsonyabb költséggel megvalósuló, jobb minőségű ellátást, átlátható kórházi működést szakmai és gazdálkodási területen egyaránt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában