Helyi közélet

2011.06.30. 18:23

Szerintük lágyul, szerintünk olvad

Miskolc - Két napig javították a Zöld Nyíl belvárosi szakaszát. Ennek ellenére találtunk hibát bőven. Elég volt csupán a villanyrendőr és a Centrum közti szakaszon végigsétálnunk hétfőn, hogy lássuk, a villamosprojekt garanciális, hétvégi javításai közel sem hoztak száz százalékos eredményt.

Miskolc - Két napig javították a Zöld Nyíl belvárosi szakaszát. Ennek ellenére találtunk hibát bőven. Elég volt csupán a villanyrendőr és a Centrum közti szakaszon végigsétálnunk hétfőn, hogy lássuk, a villamosprojekt garanciális, hétvégi javításai közel sem hoztak száz százalékos eredményt.

Kora reggel volt, koránt sem kánikula, ennek ellenére a sín melletti tömítőanyag feketéllett, azaz megolvadt. A macskaköveket – több helyen is – már nem a fuga tartja, csupán a mélyedés, amibe beletették. Ahogy ráléptünk azonnal kimozdultak helyükről. De például a vízelvezető is magasabban van, mint a sínpálya és magasabban, mint a járda. Azaz – érthetetlen módon – mintha valaki arra tervezte volna, hogy a víz felfelé folyik majd.

Gáti Attila, Agora-levelezőfórumunk tagja is elkísért minket ellenőrző útunkra, mint fogalmazott: nem elég, ha 3 négyzetméteren kijavítanak valamit, miközben az egész omladozik, még egy tél és szétmegy az egész. Körútunk után felmerült hát a kérdés, mit javítottak ki a múlt hétvégén, illetve ki vette át ezt a munkát. De legfőképp, miért? Arra azonban, hogy ki vette át, továbbra sem kaptunk választ a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt.-től.

Csontos Ágnes, a cég PR menedzsere azonban azt elmondta: a villamospálya szerkezet a hatóság által engedélyezett létesítmény, kötött anyagfelhasználással, és az érintett szakaszt már lassan egy éve, hogy átadták, így az eltelt időszakban szerzett tapasztalatok alapján lehetett a garanciális munkálatokat elvégezni. A hétvégi vágányzárban azon munkákat végezték el, amelyeket a megrendelő – azaz az MVK Zrt. – jelzett és a garanciális bejárások során jegyzőkönyvbe vettek. Ezen hibák kezelését a Miskolci Zöld Nyíl 2009 Konzorciummal kötött szerződés vonatkozó pontjai szabályozzák – tette hozzá.

Elmagyarázták volna

A megolvadt tömítő anyaggal kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy a beépített anyagnak -30 és plusz 70 fok között kell funkcionálnia, vagyis hézagot rugalmasan kitölteni. Ez csak úgy lehetséges, ha az anyag alakváltozik a hőmérséklet függvényében, amelyhez ki kell lágyulnia – magyarázta. (Mi nem alakváltozást láttunk, hanem olvadást – a szerk.)

A belvárosi víznyelő problémájára a következő választ kaptuk: ez egy tervszerűen megépített állapot. Mint magyarázta: „Erről a polgármesteri bejáráson is szó esett, és ha sor kerül a sétáló utca burkolatának cseréjére, akkor a vízelvezetés is megoldódik. A múlt évben a Hetedik Műterem Kft. készített terveket a belváros rehabilitációjára, ezekben ezt is kezelték.

Mivel a Zöld Nyíl kiviteli tervei úgy készültek, hogy a vágányzónát a kivitelező generáltervezője tervezte meg, az attól jobbra és balra eső részeket pedig a már említett Hetedik Műterem Kft. A Zöld Nyíl keretén belül ezen kiviteli terveknek megfelelően készült el a vágányzóna.”Csontos Ágnes válaszában az is benne volt, hogy sajnálják, hogy a hétvégén nem vettük a fáradtságot és szemléltük meg a munkákat közelről. Mint írta: „Az MVK, a kivitelező és a mérnök is folyamatosan (közel 56 órán keresztül) a munkaterületen tartózkodott, amikor is lett volna alkalom mindent megmutatni és szakszerűen elmagyarázni az esetleges kérdésekre adandó válaszokat.”Azt is megkérdeztük a cégtől – újra –, hogy mennyibe kerültek a javítási munkák. Konkrét összeget továbbra sem mondtak, csak azt: „Garanciális munkavégzésről lévén szó a kivitelező is garanciális munkaként rendelte el azokat az alvállalkozók felé, így azok költségeiről felvilágosítást nem áll módunkban adni.”

Amit kérdeztünk az MVK Zrt.-től

Ki vette át a hétvégi munkát, ki volt a műszaki ellenőr?

Mi lesz az általunk felsorolt, tapasztalt hibákkal, ezt is kijavítják?

Megengedhető egy ekkora beruházásnál, hogy alig, hogy átadják ilyen hibák keletkezzenek?

Mennyibe kerültek a hétvégi javítási munkák?

A pályázat szerint csak kipróbált anyagokat lehetett használni. Ha máshol ezek beváltak, akkor nálunk miért nem?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában