Helyi közélet

2010.10.13. 15:24

Segíteni akart a muhi jegyző - hivatali visszaélés lett belőle

<p>Nyékládháza - Hivatali visszaélés miatt 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Muhi és Nyékládháza körjegyzőjét, aki a vád szerint egy árverésen - hogy egy családon segítsen - folyamatosan befolyásolni próbálta az egyik licitálót.</p>

A férfi végül 100 ezer forintot kért azért, hogy elálljon vételi szándékától, amire a jegyző rábólintott. Csakhogy ezt észrevette a végrehajtó, aki emiatt feljelentést tett a rendőrségen.

A vádirat szerint a jegyzőhöz azzal fordult a muhi falugondnok, hogy az önkormányzat segítségét kérje a házuk megtartásában. Végrehajtási eljárás indult ugyanis családja ellen egy kölcsön visszafizetése miatti késedelem, illetve közüzemi díjtartozásaik miatt. A lakást a végrehajtó árverésen kívánta értékesíteni. A jegyző rendkívüli testületi ülésen tájékoztatta a képviselőket a másnapra kitűzött árverésről, azt tanácsolta, az önkormányzat vegyen részt árverésen, éljen elővásárlási jogával, majd az ingatlant adja bérbe a falugondnoknak. A jegyző nem tudta, hogy közben megváltozott a jogszabályi környezet, ezért tévesen állította, hogy az önkormányzatnak elővételi joga van.

A jegyző az árverés előtt felhívta a végrehajtó irodáját, közölte, hogy a község önkormányzata, illetve képviselőtestülete részt kíván venni az árverésen, és ha az ingatlant nem tudják megvásárolni, minden fórumot megjárnak. Azt is tudni szerette volna, ki és mennyiért akarja megvenni a házat, de erre nem kapott választ.

A Miskolcon rendezett árverés előtt a vádlott többször is hangoztatta, hogy ők négyen az önkormányzatot képviselik, mire egy résztvevő elment. Az árverésen folyamatosan beszélt az egyik férfihoz, mint kiderült: egyezkedtek. A férfi százezer forintot kért azért, hogy elálljon vételi szándékától, amire a jegyző rábólintott. A végrehajtó azonban észrevette a szabálytalanságot, az árverést befejezetté nyilvánította, majd nem sokkal később feljelentést tett a rendőrségen, csatolva az árverésen készített jegyzőkönyvet, a kép- és hangfelvétel másolatát.

A Debreceni Ítélőtábla helyben hagyta a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Bíróság ítéletét, és hivatali visszaélés miatt 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a jegyzőt. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, azt, hogy a vádlott két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, valamint nagyobb nyomatékkal azt, hogy cselekményét méltányolható okból követte el, amikor egy bajbajutott családon akart segíteni. Súlyosító körülményként értékelte viszont az ilyen és hasonló bűncselekmények elszaporodottságát.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában